S Univerzitním upírem přišlo darovat krev 82 dárců

Studující Tisková zpráva Veřejnost

Od 20. do 21. listopadu se konal na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Plzeň už 23. semestrník tradiční akce Západočeské univerzity Univerzitní upír. Tentokrát přišlo darovat krev 82 osob, z toho 25 úplně poprvé.

Většina příchozích dárců, přesně tři čtvrtiny z nich, byli studenti napříč fakultami Západočeské univerzity. Nejpočetnější zastoupení však měla Fakulta pedagogická, jejíž studentský spolek Otevřeno pořádá Univerzitního upíra spolu s dalšími studentskými organizacemi. Kromě studentů ale přišli darovat také zaměstnanci univerzity a absolventi.

Jak vyplynulo z dotazníkového šetření mezi příchozími, nejčastějším důvodem darování krve bylo pomáhat lidem, kteří to potřebují. „Chtěli udělat dobrý skutek,“ řekl Lukáš Vesecký, který měl letos organizaci akce na starosti. Kromě pocitu, že pomohou, si dárci z transfuzní stanice odnášeli také červeno–bílo–černé upomínkové předměty s logem akce. Letos si mohli vybrat z náramků, sady náplastí nebo frisbee.

Od roku 2006, kdy se Univerzitní upír uskutečnil poprvé, darovalo krev už více než 3000 studentů, zaměstnanců a absolventů ZČU i dalších dárců. Celkem tak Univerzitní upír odebral už přes 1000 litrů krve. Heslo akce zní: Každá kapka se počítá!

Podrobné informace jsou k dispozici na webových stránkách www.univerzitniupir.cz a na facebookovém či instagramovém profilu @univerzitniupir.

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

21. 11. 2019