Jak na výrobu a údržbu roušky

covid-19 Spolupráce Veřejnost

Potenciálním přenašečem nejen koronavirové infekce COVID-19 se může stát něvědomky kdokoli z nás. Nošení roušky je tak prevencí před možnou nákazou okolí. Pokud nemáte momentálně možnost si roušku či respirátor zakoupit, inspirujte se návodem Celoživotního a distančního vzdělávání ZČU a roušku si vlastnoručně vyrobte - pro sebe, své blízké a třeba i pro další lidi, kteří to potřebují.

S tímto návodem zvládne výrobu roušky každý. Stačí k tomu jen obyčejné bavlněné tričko. Podrobný popis výroby si můžete prostudovat níže nebo si ho stáhnout ve formátu PDF k vytištění.

Na webu Celoživotního a distančního vzdělávání ZČU najdete také doporučení, jak se o roušku správně starat, tak aby plnila svůj účel. Zveřejněny jsou zde dvě verze – pro roušky látkové, které je možné celé vyvařit, a pro roušky upevňované gumičkami, které by se při praní ve vysoké teplotě poškodily. V obou případech platí, že před nandáním roušky je potřeba umýt si ruce mýdlem, případně použít dezinfekci, při nošení se roušky nedotýkat, jakmile rouška zvlhne, je třeba ji vyměnit, přičemž výměna je na místě také už po dvou hodinách nošení. Při sundávání se rouška uchopí pouze za tkalouny nebo gumičky, následně je opět potřeba umýt a případně vydezinfikovat si ruce. Špinavou roušku je doporučeno uchovávat v uzavřené nádobě a před dalším použitím ji vyvařit.

Bavlněná rouška sice nepředstavuje stoprocentní ochranu před nákazou, dává však šanci riziko alespoň snížit. Buďme k sobě navzájem ohleduplní a chraňme svým zodpovědným jednáním ty, kteří jsou nejvíce ohroženi. Všichni mezi svými blízkými někoho takového máme.

Galerie


Celouniverzitní

17. 03. 2020