Na Valči se otevře netradiční lapidárium Braunových soch. Autory jsou studenti a pedagogové Sutnarky

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Na Státním zámku Valeč byla ve čtvrtek 11. června v předpremiéře představena novinářům mimořádná expozice soch Matyáše Bernarda Brauna. Autorem koncepce a garantem je vedoucí ateliéru multimédií Jan Morávek, na expozici spolupracovali jeho studenti, studio MULTILAB.cz a vedoucí ateliéru Design nábytku a interiéru Jana Potiron. Veřejnost bude moci expozici poprvé spatřit 19. června.

Na přípravě lapidária se podíleli studenti a pedagogové Sutnarky, kteří na osvětlení, ozvučení i úpravách prostorů pracovali téměř půl roku. "Je to celé založené na tom, aby sochy komunikovaly a působily na emoce. Zdůrazněna je barokní dynamika těchto soch. Součástí je i videoprojekce, dá se s tím různě pracovat, jsou tam módy jako je den, noc, bouřka nebo oheň," řekl organizátor Jan Morávek. Podle něj budou moci návštěvníci efekty sami ovládat, scénická světla lze programovat do jakékoli intenzity a odstínu.

Podle kastelána Tomáše Petra byl na expozici nejnákladnější odborný přesun soch, na který dohlížel i restaurátor. Přesun stál přibližně 900 tisíc korun. Příprava expozice včetně nasvícení a ozvučení vyšla asi na 500 tisíc korun. "Mezi stavebními úpravami téměř žádná investice nebyla, použili jsme pouze vápenný nátěr, podlahu vysypali štěrkem a dali na to dřevěné lávky. Takže je to zajímavá expozice právě v tom, že jsme neprováděli žádnou velkou úpravu objektu," řekl Petr.

Stará kovárna, kde jsou sochy umístěné, byla před lety staticky zajištěna a má opravenou střechu, jinak je ale objekt v původním stavu.

Objekt lapidária bude otevřený ve stejnou dobu jako zámek. „Zatím nehodláme tuto věc nějakým způsobem měnit, takže například v pátek i v sobotu bude možné jít do lapidária do 23 hodin,“ uvedl kastelán. I pro vstup do lapidária v objektu bývalé kovárny platí přísná hygienická pravidla. Prohlídky budou volné, nikoliv komentované, organizátoři expozice budou pouze limitovat počet návštěvníků kvůli bezpečnostním opatřením.

Sochy postav řecké mytologie vytvořil Matyáš Bernard Braun pro Valeč kolem roku 1735. Originály soch byly po požáru zámku Valeč, ke kterému došlo v roce 1976, převezeny a deponovány v klášteře Kladruby na Tachovsku. Do zámeckého parku ve Valči poté byly umístěny pouze kopie těchto soch. Kopie čtyř z 28 uměleckých děl ale vůbec nevznikly a dalších sedm kopií někdo před lety ze zámeckého parku odcizil. Jedná se o jeden z největších souborů známého barokního sochaře, inspirovaný areálem v Kuksu. Soubor zahrnuje alegorie lidských vlastností, mytologické motivy a také sochu znázorňující hraběte Šporka, kterého s valečským pánem pojilo přátelství.

Foto: Onuralp Yildiz

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

15. 06. 2020