Prezident Horní Falce přednášel o migrační krizi

22. února zavítal na Západočeskou univerzitu v Plzni vládní prezident Horní Falce Axel Bartelt. Po přijetí rektorem Miroslavem Holečkem následovala přednáška, v níž se podělil o zkušenosti Bavorska s migrační krizí.

Přes milion migrantů přišlo v loňském roce do Německa, převážně přes Bavorsko, které by letos podle dohodnutých kvót mělo přijmout 170 tisíc uprchlíků, tedy patnáct procent z celkového počtu. Na Horní Falc jich připadá 28 tisíc. Podle slov hornofalckého prezidenta Axela Bartelta byly všechny obce v jeho regionu byly vyzvány, aby uprchlíky přijaly, třetina z nich to však zatím odmítá. Podle jeho slov nemůže Německo přijmout všechny migranty, kteří tam směřují, proto již také přistoupilo k jejich selekci - upřednostňuje běžence z oblastí válečných konfliktů před těmi, kteří v Evropě hledají především lepší ekonomické podmínky.

Recept na úspěšné zvládnutí upchlické krize vidí Axel Bartelt v tom, že všechny evropské země budou spolupracovat a táhnout za jeden provaz. Všichni by si také nejprve měli uvědomit, jaké jsou příčiny krize. Problematika migrace se nás dotýká osobně - válka v Sýrii trvá pět let, a najednou už není vzdálená, nýbrž nám ťuká na dveře, a to doslova. Nemůžeme je tedy jen tak zavřít. "Evropa není jen hospodářským společenstvím, ale i společenstvím hodnot," prohlásil Bartelt.


Galerie


Celouniverzitní

Kamila Kolářová

23. 02. 2016