Univerzita slaví 25 let

Západočeská univerzita v Plzni dovrší 28. září 2016 dvacet pět let své existence. Pro letošní rok připravila řadu akcí určených studentům, absolventům i široké veřejnosti.

Letošní rok se ponese v duchu oslav pětadvacátého výročí založení univerzity. V polovině března oslavy odstartují slavnostním vyvěšením praporů na budovy fakult a následovat bude celá řada kulturních, sportovních a společenských akcí, které připomenou čtvrt století existence jediné univerzity na západě Čech. 

Mottem letošních oslav se stane věta: "Jste připraveni na čtvrtou průmyslovou revoluci? My ano."  Myšlenka, která v sobě nese propojování lidí a chytrých strojů, mozků a technologií, věcí a internetu, charakteristické pro 21. století. „Západočeská univerzita vyrostla na technických kořenech, ale současně má řadu prosperujících humanitních oborů. Díky této rozmanitosti a mezioborovému propojení jsme univerzitou, která se v letošním roce otevřeně hlásí k myšlence Průmyslu 4.0,“ vysvětluje smysl motta rektor Miroslav Holeček.

K 25. výročí univerzity vzniklo také logo, jehož vytvoření bylo součástí klauzurních prací zimního semestru fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Zvítězil návrh Terezy Pejřimovské, zejména pro svou grafickou čistotu, nápaditost a moderní styl. Sama autorka logo vysvětluje následovně: „Logo je složeno z trojúhelníků, které římskými číslicemi znázorňují číslo 25. Zároveň připomínají přesýpací hodiny jako symbol plynutí času.“

A na co všechno se v rámci oslav může Plzeň těšit? Na duben je přichystána sportovní akce Běh s rektorem, v květnu proběhnou Plzeňské rozhovory právě na téma 4. průmyslové revoluce a videomapping, v létě se univerzita představí na dvou výstavách v centru Plzně a v říjnu si zájemci mohou dojít poklábosit na Pivo s rektorem či slavit na koncertě Dana Bárty a skupiny Illustratosphere. Listopad pak bude ve znamení slavnostního zasedání Vědecké rady ZČU a navazujícího společenského večeru pro absolventy a partnery.

Kompletní program oslav najdete zde.





Galerie


Logo k 25 letům vytvořila studentka FDU LS Tereza Pejřimovská.

Dan Bárta & Illustratosphere vystoupí v rámci oslav 19. října v DEPO2015.

Celouniverzitní

25. 02. 2016