Studenti opět zasednou v porotě festivalu Finále Plzeň. K vidění budou i jejich díla

Festival Spolupráce Univerzita

Západočeská univerzita je i tentokrát partnerem oblíbeného filmového festivalu, který se letos uskuteční netradičně v podzimním termínu od 25. do 30. září.

Každý den nabídne festival premiéru či předpremiéru, soutěžní festivalové snímky, nahlédne do německé a slovenské filmové kuchyně, zjistí, kde v zahraniční kinematografii zanechali stopy čeští tvůrci, a promítne i studentské prvotiny. A opět se stane místem setkání s hvězdnými hosty.

„Festival je letos opravdu bohatý na premiéry a předpremiéry. Každý festivalový den přinese alespoň jednu filmovou novinku, která vznikla v České republice,“ láká diváky programový ředitel Peter Badač. Festival bude v pátek zahajovat snímek Svět podle Muchy režiséra Romana Vávry. V sobotu se chystá projekce prvního dílu nového seriálu režiséra Jaroslava Brabce Zločiny Velké Prahy s názvem Dáma v studni. Nedělními novinkami budou snímky Karel (r. Olga Malířová Špátová) o legendárním Karlu Gottovi a všechny tři díly minisérie Petera Bebjaka Herec v hlavní roli s Janem Cinou. Sváteční pondělí zve na premiéru prvotiny Tomáše Polenského Smečka o šikaně v hokejovém prostředí a premiérové uvedení dokumentu Češi jsou výborní houbaři Apoleny Rychlíkové o klimatické změně u nás pohledem mimozemských odborníků. V úterý uvede v premiéře film Tichý společník režiséra Pavla Göbla, který natočil podle své novely oceněné cenou Magnesia Litera, a dokumentární snímek Adély Jandec Sirotkové Neobyčejný život Josefa Spejbla o legendární plzeňské loutkové osobnosti.

Kompletní program festivalu je zveřejněn na webových stránkách festivalu.

Součástí festivalového dění jsou tradičně také studenti Západočeské univerzity v Plzni, a letos tomu nebude jinak. Opět se totiž sejdou ve studentské porotě a udělí speciální cenu.

Naši studenti ovšem letos budou také mezi tvůrci. Finále Plzeň se totiž tradičně věnuje krátkým filmům v soutěžních i nesoutěžních sekcích. „Jejich popularita a hlavně ocenění, která sbírají v zahraničí, nás přivedly na myšlenku připravit speciální blok profesionálních krátkých filmů. vybrali jsme snímky Jiří, pes uprchlík s Jenovéfou Bokovou a Eliškou Křenkovou v hlavních rolích, Perla režiséra Jana Kouřila a Figurant režiséra Jana Vejnara se známým francouzským hercem Denisem Lavantem,“ vypočítává programový ředitel Peter Badač. V pásmu FAMU v kině 01 se představí osm krátkých animovaných filmů, které zazářily na Oscarech i mezinárodních filmových festivalech, včetně loutkového dramatu Darii Kacheevy Dcera. Studentské filmy mimo soutěž pak budou zastupovat autoři téměř ze všech našich filmových škol – kromě Západočeské univerzity také z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, z FAMU nebo z UMPRUM.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

14. 09. 2020