Festival arabské kultury se zčásti přesouvá do online prostředí

Spolupráce Tisková zpráva Veřejnost

Jedenáctý ročník Festivalu arabské kultury, tzv. ARABFESTU, bude! Z jarního termínu se přesunul na podzimní a s podtitulem KE HVĚZDÁM nabídne v Plzni od 15. do 20. října přednášky o astronomii, pozorování noční oblohy nebo vystoupení tuniské kapely ŸUMA. Nejnavštěvovanější festivalová akce, tedy Velký sobotní program, bude letos online. Hlavní program pražského ARABFESTU se uskuteční ve dnech 19. až 23. listopadu ve spolupráci s festivalem Nad Prahou půlměsíc. V Plzni se festival koná pod záštitou rektora Západočeské univerzity a primátora města Plzně.

„ARABFEST jsme s nadějí na příznivější situaci přesunuli z dubnového termínu na podzim. Ačkoli i nyní jsou podmínky pro pořádání kulturních akcí obtížné, rozhodli jsme festival uspořádat v plánovaném termínu a držet se co nejvěrněji i původního programu. Půjde o kombinaci online a offline akcí. Kvůli bezpečnosti a komfortu všech účastníků se pouštíme mimo jiné do obřího celodenního projektu, kdy představíme Velký sobotní program v rámci živého vysílání. Lidé tak například navštíví jordánskou poušť Wádí Rum, známou tak z Hvězdných válek. Naštěstí nás plně podporují všichni partneři, na technickém zajištění akce spolupracujeme s profesionály a věříme také ve vstřícnost a zájem našich návštěvníků,“ vysvětluje letošní koncept festivalu jeho ředitelka Tereza Svášková.

Speciální událostí je vystoupení populárního dua Ÿuma, které zahraje z Tuniska online a představí i písně ze svého alba Hvězdný prach (v originále Poussière d'étoiles). Dalším hudebním zážitkem bude live set od marockých DJs Toukadime z Francie.

Kromě online části programu se ale mohou návštěvníci fyzicky zúčastnit vybraných akcí, a zakoupením vstupenky tak festival podpořit. Připravena je například hvězdná procházka centrem města, která překvapí nejednoho Plzeňana. Odhalí totiž nečekané souvislosti západočeské metropole, arabské astronomie a symboliky hvězd v blízkovýchodním kontextu. Další z akcí, která se odehraje venku, je workshop graffiti umělců Josefa Sedláka & Tomáše Staňka a kaligrafa Hammama A. Yousefa ve Fresh Air Gallery, která se pod jejich rukama promění ve vesmír. Obě akce se konají za podpory Městského obvodu Plzeň 3.

V prostoru Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje se uskuteční hned dvě tematické přednášky - arabisty Bronislava Ostřanského a novináře Jakuba Szántó. V kavárně MōōVEMENT zase Lumír Honzík, vedoucí plzeňské pobočky Hvězdárny v Rokycanech a Plzni, osvětlí příběh betlémské hvězdy. Vzhledem k aktuálním opatřením je nutná registrace na přednášky předem. Z kapacitních důvodů je ale zároveň zajištěné živé vysílání na facebookové stránce Festivalu arabské kultury. Součástí programu je také projekce filmu Theeb, jež byl v roce 2016 nominován na Oscara. Návštěvníci si sami mohou v síti GoOut zvolit částku, kterou za vstupenku zaplatí. Organizátoři se tak snaží podpořit lidi, kteří nemohou filmové i jiné kulturní akce navštívit z finančních důvodů.

Velký sobotní program online přenese celé rodiny do plzeňské Papírny, ale také přímo na arabský trh do Ománu. Lidé budou moci virtuálně projít orientální trhy, uvaří si vybrané palestinské pokrmy či se naučí nomádské speciality v podání kuchaře Huga Hromase. Zájemci o studium arabštiny si přijdou na své při ukázkové začátečnické hodině pod vedením lektora jazykové školy Džám-e Džam, zatímco děti se mohou těšit na arabské příběhy. Chybět nebude ani představení novinek orientálního nakladatelství Dar Ibn Rushd nebo komentovaná prohlídka výstavy Lékařů bez hranic. Zkrátka 17. října se pomocí telemostů a online streamu orientální atmosféra přenese do všech připojených domácností. Velký sobotní program je podpořen dotací města Plzně a Nadací 700 let města Plzně. Hlavním partnerem ARABFESTU je Západočeská univerzita v Plzni.

Podrobný program najdou zájemci na webových stránkách ARABFESTU.

FESTIVAL ARABSKÉ KULTURY má za sebou deset úspěšných ročníků. Původně vznikl jako skromná akce studentů katedry blízkovýchodních studií Fakulty filozofické ZČU, kteří z něj postupně vytvořili víceúrovňový festival pro širokou veřejnost. Od roku 2013 se na jeho organizaci podílí zapsaný spolek ARABFEST. Festival významně finančně podpořila Západočeská univerzita v Plzni, vybrané arabské ambasády, firma Crestyl Group a další partneři. Festival se koná pod záštitou rektora Západočeské univerzity Miroslava Holečka a primátora města Plzně Martina Baxy. Vybrané festivalové akce jsou podpořeny dotacemi města Plzeň, MO Plzeň 3 a Nadace 700 let města Plzně.

Seznam partnerů jedenáctého ročníku Festivalu arabské kultury 2020: Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta filozofická ZČU, katedra blízkovýchodních studií Fakulty filozofické ZČU, město Plzeň, MO Plzeň 3, Nadace 700 let města Plzně, nakladatelství Dar Ibn Rushd, arabské ambasády (především pak Velvyslanectví Státu Palestina, Velvyslanectví Tuniské republiky, Velvyslanectví Libyjského státu, Velvyslanectví Marockého království, Velvyslanectví Irácké republiky, Velvyslanectví Jemenské republiky), Společnost česko-arabská, Tuniský národní úřad pro cestovní ruch, Crestyl Group, Lavaris s.r.o., Nadace Anny Lindhové, Koření od Antonína, Jazyková škola Džám-e Džam, Palestinský klub v České republice, Restaurace a penzion U Matasů, Tamarchi, Jazyková škola Arabesque, plzeňská pobočka Hvězdárny v Rokycanech a Plzni, Dragon Print, Kulturka ZČU, Studentský spolek Madžlis.

Seznam mediálních partnerů:  Radio 1, Radio Wave, protišedi.cz.

Plzeňská místa konání: Magistrát města Plzně, Moving Station, Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Fresh Air Gallery, Papírna Plzeň, kavárna MōōVEMENT.

Celouniverzitní

Michaela Vaňková

08. 10. 2020