FZS reaguje na současnou situaci vytvořením kurzu Základní ošetřovatelské postupy a techniky v praxi

Studium Studující Transfer

Chcete v současné náročné době pomáhat ve zdravotnickém či sociálním zařízení? Staráte se či pomáháte s péčí o své blízké upoutané na lůžku doma? Nemáte ale zatím zdravotnické vzdělání nebo ošetřovatelské zkušenosti a obáváte se, že činnost nezvládnete? Fakulta zdravotnických studií našla řešení.

Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni neustále monitoruje situaci, vysílá nové dobrovolníky na pomoc do první linie a stále vytváří nové možnosti, jak pomoci v této nelehké době.

Nově vytvořila jednodenní kurz Základní ošetřovatelské postupy a techniky v praxi. Kurz je určen nejen dobrovolníkům, ale každému jedinci, který má zájem se naučit základům péče o nemocnou osobu, například o člena rodiny, který náhle onemocní.

Účastník kurzu si osvojí vědomosti a dovednosti potřebné pro výkon jednotlivých činností v rámci ošetřovatelské péče pod odborným dohledem všeobecné sestry, porodní asistentky nebo radiologického asistenta, tedy především činnosti zaměřené na uspokojování biologických, psychických i sociálních potřeb pacientů/klientů, změněných nebo vzniklých v souvislosti s poruchou zdravotního stavu.

Hlavními body kurzu jsou:

  • manipulace s lůžkem a jeho základním vybavením
  • základní manipulace, přesun a pohyb pacienta
  • hygienická péče o pacienta upoutaného na lůžko
  • prevence dekubitů a polohování pacienta
  • podávání stravy a tekutin
  • zajištění vyprazdňování pacienta
  • komunikace s pacientem

První kurz proběhl v sobotu 21. listopadu a následný v sobotu 28. listopadu. Primárními účastníky jsou studenti FZS, ale fakulta do budoucna plánuje akreditování kurzu Ministerstvem práce a sociálních věcí a jeho otevření pro veřejnost.

Kurz odborně garantuje Stanislava Reichertová, vedoucí katedry záchranářství, diagnostických oborů a veřejného zdravotnictví, pořadatelem je oddělení celoživotního vzdělávání FZS ve spolupráci s katedrou záchranářství, diagnostických oborů a veřejného zdravotnictví. Výuku zajišťují odborní asistenti téže katedry.

Fakulta zdravotnických studií

Alena Lochmannová

30. 11. 2020