Prezident Miloš Zeman navštívil ekonomickou fakultu

Prezident ČR Miloš Zeman v rámci své cesty po Karlovarském kraji zavítal v úterý 8. března na ekonomickou fakultu v Chebu.

Prezident se nejprve sešel bez přítomnosti novinářů s pracovníky ekonomické fakulty, zástupci Karlovarského kraje včetně hejtmana Martina Havla a dvěma členy studentské komory fakultního akademického senátu. Mimo jiné zmínil, že nejde o to, zda je univerzita regionální nebo ne, ale jak kvalitní vzdělávání poskytuje a jakou má tudíž mezi veřejností prestiž. 

Na toto setkání plynule navázalo setkání se studenty ekonomické fakulty, již za účasti médií, které moderoval děkan ekonomické fakulty, Miroslav Plevný. Ve zcela zaplněném sále odpovídal prezident na otázky studentů, hovořil o Evropské unii a euru, trestní odpovědnosti mladistvých, pozici Angely Merkelové jako německé kancléřky, výsledcích slovenských voleb nebo přijímání anticen. Na otázku ohledně trestní odpovědnosti mladistvých řekl, že podporuje názor snížit věkovou hranici, neboť mladí lidé jsou v současné době fyzicky vyspělejší a také mnohem informovanější, než tomu bylo v minulosti. Výsledky slovenských voleb okomentoval tím, že i v nedávné české minulosti byla v parlamentu Sládkova Republikánská strana, která měla fašistické rysy. Na dotaz ohledně setrvání ČR v EU a přijetí eura prezident odpověděl, že by zatím nepodporoval vstup do eurozóny, dokud se nevyjasní pozice Řecka. Při případném referendu o vystoupení z EU by občanům doporučoval hlasovat pro setrvání. Na dotaz ohledně získání anticeny Kyselá žába za sexistické výroky reagoval tím, že ve svém politickém i soukromém životě získal anticen spoustu, že každý by měl takovou cenu s pokorou přijmout. 

Na závěr zhruba třicetiminutové diskuse prezident přijal od děkana fakulty ekonomické několik darů věnované jak fakultou, tak univerzitou, podepsal se do pamětní knihy fakulty a poté odjel se svým doprovodem do Františkových Lázní.

Galerie


Fakulta ekonomická

Jiří Preis

09. 03. 2016