Na univerzitě se setkali rektoři z českých a saských univerzit

Cílem společného setkání, které se uskutečnilo v úterý 15. března, bylo představit společné česko-saské projekty a posílit možnosti vzájemné spolupráce.

Setkání se zúčastnili zástupci saských univerzit z Drážďan, Lipska, Chemnitz, Zwickau, Mittweidy a Zittau/Görlitz. Z českých univerzit přijeli rektor ČVUT Petr Konvalinka, prorektor Technické univerzity v Liberci Pavel Němeček spolu s kolegyní z Akademického koordinačního střediska v Euroregionu Nisa Helenou Neumannovou a prorektorka pro vědu z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Jiřina Jílková.

Účastníky setkání nejprve pozdravil rektor ZČU Miroslav Holeček a poté se ujal slova Jiří Kuděla z generálního konzulátu v Drážďanech. Připomněl, že myšlenka těsnější spolupráce mezi Českem a Saskem na univerzitní úrovni se zrodila už v roce 2014. Obdobná setkání mají podle něho potenciál budovat strategické partnerství a dialog a nalézt konkrétní způsoby spolupráce v oblasti společných projektů.

O své zkušenosti z působení na univerzitách na obou stranách hranice se podělil Jan Minár, který vyučuje kromě Západočeské univerzity také na univerzitě v Mnichově. S již fungujícími česko-saskými univerzitními projekty seznámila přítomné Dita Hommerová z Fakulty ekonomické ZČU. Po představení mobilit a výzkumných center na ZČU následovala diskuse na téma založení česko-saské platformy.

Galerie


Celouniverzitní

15. 03. 2016