Univerzitní knihovna není jen pro studenty a akademiky

V pátek 1.dubna se Univerzitní knihovna připojila k celorepublikové akci Noc s Andersenem. Do knihovny dorazilo 21 dětí, které zde prožily nevšední noc, věnovanou nejen četbě.

Děti zaměstnanců univerzity ve věku 6-11 let si zde užily bohatý program. Noc byla plná čtení, luštění šifer, hledání pokladů v knihovních regálech, výtvarné tvorby, technologií a fyzikálních zákonů. Velký úspěch mezi dětmi mělo patlání v nenewtonské tekutině a praktická ukázka 3D tisku želviček, které děti dostaly jako dárek. S nadšením se děti vrhly také do malování, vystřihování a lepení prvků do pop-up knih a po půlnoci do koláží na pohádkové téma, které budou vystaveny v prostorách Knihovny Bory.

Půlnočním překvapením bylo setkání se skutečným pohádkářem H. Ch. Andersenem, kterému děti pogratulovaly k jeho 211. narozeninám. Až po druhé hodině ranní zalehly do spacáků mezi regály ke krátkému prospání, aby se hned ráno po společné snídani znovu vrhly do hraní her. Připravený program děti přijímaly s nadšením, a tak není divu, že se mnohým ani po příchodu rodičů nechtělo domů. 

Celá akce se velmi vydařila. Poděkování patří nejen zaměstnancům knihovny, ale také Janě Turjanicové a Šárce Zuzjakové z FAV, Vlaďce Kopečné z KTO/FST za technologické ukázky a studentkám Janě Vobořilové a Anně Kucharčíkové z FDULS za výtvarné vedení a práci s dětmi.

Noc s Andersenem se koná v knihovnách po celé republice již od roku 2000 u příležitosti Mezinárodního dne dětské knihy a výročí narození H. Ch. Andersena. Univerzitní knihovna se k této tradici připojila vůbec poprvé.

Fotografie z akce si můžete prohlédnout na facebooku.

Ať žije Noc s Andersenem 2017!


Galerie


Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

06. 04. 2016