Blíží se mezinárodní workshop DesIng2+

Budoucí designéři, konstruktéři a zdravotníci opět představí své projekty.

Ve čtvrtek 21. dubna se bude od 10 do 14 hodin v prostorách Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara konat již sedmý mezinárodní workshop s inovovaným názvem DesIng2+, jehož cílem je prezentace nejlepších interdisciplinárních studentských projektů řešených ve spolupráci s průmyslovými partnery. Společné týmově řešené projekty zde představí studenti strojních, uměleckých a zdravotnických oborů.

Akci pořádá Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU a katedra konstruování strojů Fakulty strojní ZČU, ve spolupráci s Fakultou zdravotnických studií ZČU a univerzitou v německém Deggendorfu.

Projekty řešilo v zimním semestru 2015/16 ve 12 interdisciplinárních týmech zhruba 80 studentů z uvedených fakult. Letos zpracovávali v navzájem si konkurujících týmech jedno ze čtyř témat: Svařovací pracoviště, Elektricky poháněný vozík pro tělesně postižené pro jízdu v přírodě na nezpevněných cestách, Dopravník typové řady FB 100 a Rám studentské formule SAE včetně prostoru pro řidiče a aerodynamického křídla. Workshop představí nejlepší studentské projekty letošního ročníku.

Pro studenty je práce v mezioborových týmech z hlediska studia i budoucí praxe velmi prospěšná. Mají možnost si na skutečných zadáních od renomovaných firem ověřit, co obnáší práce na tak komplexních projektech, které od nich vyžadují nejen odborné znalosti a dovednosti, ale i schopnost fungovat v týmu a svoji práci následně před vrcholovými manažery zadávajících firem obhájit. Navíc projekt je souřadný s našimi aktivitami v oblasti preinkubace, kterou budeme začleňovat přímo do výuky,“ říká děkan FDULS  Josef Mištera.

Další informace k připravovanému workshopu a jeho programu si můžete přečíst zde.

Během uplynulých dvanácti let řešilo tyto tvůrčí interdisciplinární projekty na ZČU již okolo 980 studentů ve 152 vzájemně si konkurujících týmech, které tvořili budoucí konstruktéři, designéři a zdravotníci. Celkem 15 českých a německých průmyslových podniků již pro ně připravilo 36 originálních různorodých témat, a již nyní mají tradiční i noví partneři zájem o řešení dalších. Kromě toho jen v posledním roce se například dva studentské týmy ze tří přihlášených umístily v loňské soutěži TAČR Propojený svět na 1.-2. a na 3. místě. Celý, více než desetiletý neformální projekt Design2+, byl v říjnu 2014 na závěrečné konferenci k EU Projektu CROSSINNOVATION v Birminghamu vybrán jako jeden z desítky nejúspěšnějších. Projekt DesIng2+ probíhá pod garancí Stanislava Hosnedla z katedry konstruování strojů FST ve spolupráci s odborníky ze spolupořádajících fakult.


Galerie


Studenti své projekty prezentují před odbornou porotou

Zadání pro studentské týmy přichází od průmyslových firem

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

14. 04. 2016