Letošní Plzeňské rozhovory se zaměří na soužití člověka a stroje

Konferencí Plzeňské rozhovory II v Moving Station na plzeňském Jižním Předměstí oslaví 12. května Západočeská univerzita v Plzni 25. výročí svého založení.

Druhý ročník obnovených Plzeňských rozhovorů II se zaměří na téma "Člověk a stroj: soužití, nebo souboj?" Téma koresponduje s mottem letošních oslav 25 let ZČU: "Jste připraveni na čtvrtou průmyslovou revoluci? My ano." a zavede nás do světa současné i budoucí reality, ve které stroje a roboti budou hrát stále větší úlohu. Přední odborníci z Čech a USA ve svých příspěvcích zhodnotí, zda tato úloha představuje soužití a spolupráci, ze které budou moci lidé těžit, či souboj mezi člověkem a strojem. Po každém příspěvku bude prostor na dotazy a krátkou besedu. Akce bude simultánně tlumočena.

Dopolední blok začíná v 10 hodin a vystoupí v něm Karen Panetta z univerzity v Massachusetts a Eva Žáčková z výzkumného centra ZČU Nové technologie. V odpoledním bloku, který potrvá do 17 hodin, se představí Christopher Harris z univerzity v New Yorku a Michal Pěchouček z pražského ČVUT. Účast na konferenci je zdarma, pouze je třeba se předem zaregistrovat.

První ročník obnovených Plzeňských rozhovorů II uspořádala Západočeská univerzita v Plzni loni v květnu v Techmania Science Center na téma Nové technologie a společnost. Navázala tak na tradici, která vznikla v Plzni v roce 1997, roku 2006 však byla přerušena. Akci organizuje univerzitní americké centrum US Point ve spolupráci s velvyslanectvím USA.

Galerie


Na loňských Plzeňských rozhovorech vystoupila s příspěvkem i Tamara Newberger, manželka velvyslance USA v ČR Andrewa Schapira (na snímku s rektorem Miroslavem Holečkem).

Ústav jazykové přípravy

Kamila Kolářová

25. 04. 2016