Platforma KETCube EDU se začíná uplatňovat ve výuce

SmartCAMPUS Spolupráce Věda

Moderní výukovou platformu pro IoT s názvem KETCube EDU, vyvinutou týmem SmartCAMPUS na Fakultě elektrotechnické ZČU, budou nyní využívat také studenti plzeňské Střední školy informatiky a finančních služeb (INFIS).

Škola zatím měla k dispozici pro testování jeden edukační balíček KETCube EDU pro Arduino. Letos se rozhodla počet sad pro IoT rozšířit a využívat je přímo při výuce.

„KetCube EDU budou využívat studenti oboru Informační technologie, při kterém se seznamují také s internetem věcí. Jsem ráda, že jim díky spolupráci s Fakultou elektrotechnickou můžeme nabídnout moderní platformu pro IoT, na které se budou učit, jak internet věcí prakticky využít a co všechno mohou sami naprogramovat,“ říká ředitelka INFIS Lenka Holubová.

„Těší nás, že je o platfomu KETCube zájem a že učitelé považují za smysluplné ji při výuce využívat,“ říká jeden z tvůrců platformy Petr Kašpar z Fakulty elektrotechnické ZČU, který v pátek 21. ledna čtyři sady KETCube EDU ředitelce střední školy INFIS předal. „Důležitá je pro nás také zpětná vazba ze středních škol. V budoucnu bychom totiž chtěli domluvit průmyslovou výrobu těchto výukových sad a také nabídnout rozšiřující sady v podobě dalších kufříků,“ dodává Petr Kašpar.

Dodává, že KETCube je licencovaná jako tzv. Open Source Hardware, takže ji může používat kdokoliv. Díky své univerzálnosti, nízké spotřebě, možnosti přímé komunikace do IoT sítí (LoRaWAN a Sigfox) a cenové dostupnosti si našla uplatnění i v průmyslových aplikacích.

Možnost otestovat KetCube EDU dostala také SPŠE Plzeň a Smíchovská střední průmyslová škola a gymnázium. Uplatnění na školách umožňuje integrace KETCube do globálně užívaného vývojového prostředí Arduino IDE. Žáci středních škol, ale třeba i začínající programátoři z řad veřejnosti mohou díky tomu ve svých prvních projektech platformu KETCube plně využívat.


KETCube EDU pro Arduino vznikl jako projekt Západočeské univerzity v Plzni za podpory města Plzně v rámci projektu Plzeň univerzitní město 2020. Platformu KETCube EDU vyvinul tým celouniverzitního projektu ZČU SmartCAMPUS.


Galerie


Fakulta elektrotechnická

Šárka Stará

21. 01. 2022