Studentky Fakulty zdravotnických studií zazářily na prestižní evropské soutěži v silovém trojboji

Sport Tisková zpráva Úspěchy

Gratulujeme Dominice Jansové a Elišce Trnkové, které se úspěšně představily v Evropském poháru v klasickém silovém trojboji univerzit.

V Evropském poháru v klasickém silovém trojboji univerzit, který se uskutečnil ve dnech 24.–27. března v lucemburském Hammu, vybojovala studentka Fakulty zdravotnických studií Dominika Jansová druhé a její fakultní kolegyně Eliška Trnková čtvrté místo. Svými vynikajícími individuálními výkony zajistily pro Západočeskou univerzitu třetí místo v celkovém pořadí univerzit v soutěžích žen.

135 kg v dřepu, 85 kg v bench-pressu a 165 kg v mrtvém tahu – takové výkony dovedly Dominiku Jansovou v Evropském poháru v klasickém silovém trojboji univerzit na druhou příčku v kategorii žen do 63 kg. V bench-pressu přitom tato studentka druhého ročníku bakalářského studijního programu Fyzioterapie dosáhla společně s francouzskou účastnicí nejlepšího výsledku, v disciplínách mrtvý tah a dřep byl její výkon druhý nejlepší.

Ačkoliv dosáhla na stříbrnou pozici, hodnotí Dominika Jansová účast na svém už třetím univerzitním šampionátu s velkou dávkou sebekritiky. „Tentokrát se mi závod bohužel nepovedl,“ říká. Ze tří možných pokusů totiž zvládla u dvou disciplín jen pokusy základní, v dřepu se jí podařily dva. „Myslím si však, že překonání neúspěchu je pro sportovce často cennější zkušeností než snadno získaná vítězství,“ dodává Dominika.

Její kolegyně z Fakulty zdravotnických studií Eliška Trnková, také budoucí fyzioterapeutka, vybojovala ve své váhové kategorii čtvrté místo, když dosáhla výkonů 127,5 kg v dřepu, 85 kg v bench-pressu a 170 kg v mrtvém tahu. „Můj poslední pokus 180 kg v mrtvém tahu bohužel rozhodčí neuznali jako platný. Jinak bych domů vezla stříbrnou medaili,“ lituje Eliška Trnková, která se silovému trojboji věnuje aktivně teprve půl roku. Cvičit začala v době pandemie. Zjišťovala si informace o silovém tréninku a jeho benefitech na lidský organismus a následně se přes posilovnu a kemp zaměřený na crossfit dostala až k samotnému silovému trojboji.

Svými výkony přispěly Eliška i Dominika k medailovému umístění Západočeské univerzity. „Překvapení pro mne samotnou bylo, že jsme s Dominikou Jansovou získaly třetí místo pro Západočeskou univerzitu,“ popisuje Eliška a dodává: „Byly to moje první mezinárodní závody a s hrdostí mohu říci, že byť nedopadly úplně podle plánu, jsem se svým celkovým výkonem spokojená.“

„Studentkám jsme drželi v průběhu soutěžního klání palce a velmi nás potěšilo, jak se jim dařilo reprezentovat fakultu a potažmo univerzitu. Jejich umístění je velkým úspěchem a všichni se nyní těšíme z medaile, kterou nám na půdu fakulty dovezly. Fakulta se z úspěchů svých studujících raduje dlouhodobě a kontinuálně se je snaží podporovat v dalším rozvoji,“ uvedl děkan fakulty Lukáš Štich.

V závodě, kterého se zúčastnilo 113 sportovců, bylo 21 reprezentantů českých univerzit. Západočeskou univerzitu v Plzni zastupoval kromě studentek Fakulty zdravotnických studií také student Fakulty strojní Pavel Kastl, který ve své kategorii obsadil desáté místo.

Celkově se čeští sportovci se ziskem tří zlatých, dvou stříbrných a dvou bronzových medailí stali jednou z nejúspěšnějších výprav této nejvyšší evropské soutěže v silovém trojboji.

Galerie


Dominika Jansová.

Dominika Jansová.

Dominika Jansová.

Eliška Trnková.

Eliška Trnková.

Proděkanka FZS Alena Lochmannová a studentka Eliška Trnková.

Studentky svými výkony zajistily bronz pro ZČU.

Studentky svými výkony zajistily bronz pro ZČU.

Fakulta zdravotnických studií

Šárka Stará

01. 04. 2022