Studenti FZS navštívili dětský domov v Trnové

Spolupráce Studující Veřejnost

Pracovnice a pracovníci Dětského domova Trnová potřebovali proškolit v oblasti první pomoci pro předškolní děti, a tak oslovili Fakultu zdravotnických studií.

V průběhu měsíce dubna navštívili studenti třetího ročníku oboru Zdravotnický záchranář Fakulty zdravotnických studií dvakrát Dětský domov Trnová. Přijeli proškolit jeho zaměstnankyně a zaměstnance v první pomoci pro děti předškolního věku. Edukace je studentům vlastní, provádí ji v rámci veřejných akcí a zaměřují se na všechny věkové kategorie od těch nejmenších až po seniory.

„V rámci poskytované edukace a školení, které pořádáme, naplňujeme takzvanou třetí roli univerzity, potažmo naší fakulty, kdy znalosti a dovednosti, kterými disponujeme, zpřístupňujeme široké veřejnosti. A je to právě první pomoc, kterou by v základu měl znát skutečně každý, neboť nikdy nevíme, zda a kdy budeme v situaci, kdy o zdraví a životě druhého bude rozhodovat naše včasná pomoc,“ uvádí děkan Fakulty zdravotnických studií Lukáš Štich.

Kurz první pomoci byl zaměřený na praktická řešení krizových situací, které se mohou vyskytnout za běžného dne. Samozřejmostí byl nácvik resuscitace na cvičném modelu dítěte, přivolání zdravotnické záchranné služby, provádění srdeční masáže, použití AED neboli automatizovaného externího defibrilátoru a nácvik poskytování KPR - kardiopulmonální resuscitace.

Jednalo se o dobrovolnou akci studentů FZS a fakultního Oddělení celoživotního vzdělávání. "Velice mě těší tato nová spolupráce. Je to pro nás velká radost a zkušenost. Děkuji zaměstnankyním a zaměstnancům DD Trnová za velmi milé přijetí a našim studentům nesmírně děkuji za perfektně odvedenou práci," uvedla Lenka Krausová z Oddělení celoživotního vzdělávání.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Benešová

04. 05. 2022