Nedotknutelnost lidské důstojnosti a vzájemný respekt má být samozřejmou součástí akademického světa

Etika Studující Zaměstnanci

Kvalita mezilidských vztahů zásadním způsobem ovlivňuje vnitřní atmosféru univerzity a je nesmírně důležitá i pro její vývoj. Je proto potřeba o vztahy mezi studujícími a vyučujícími i mezi zaměstnanci navzájem neustále pečovat a vytyčovat hranice, které nelze překročit.

„V poslední době se v mediálním prostoru objevuje celá řada sdělení o případech, kdy pedagog nějakým způsobem zneužil svého postavení vůči studujícím. Svým postojem k těmto situacím dává akademická komunita najevo, že jakékoliv formy nevhodného chování, ať už jde o ponižování, urážky nebo genderově podmíněné obtěžování či dokonce násilí, nelze tolerovat,“ říká předseda Etické komise ZČU Petr Jurek.

V prostředí Západočeské univerzity vymezuje zásady etického jednání Etický kodex ZČU, který je závazný pro všechny zaměstnankyně a zaměstnance a všechny studentky a studenty ZČU.

V akademickém prostředí je zcela nepřípustné sexuální a genderově podmíněné obtěžování, tj. chování, které má sexuální povahu a jehož záměrem nebo důsledkem je snížení důstojnosti osoby a vytvoření zastrašujícího, nepřátelského, ponižujícího, pokořujícího nebo urážlivého prostředí, nebo které může být oprávněně vnímáno jako podmínka pro rozhodnutí ovlivňující výkon práv a povinností vyplývajících z právních vztahů. Jakýkoliv sexuální nátlak či vydírání, nevyžádaná a nepříjemná pozornost či uplatňování genderových stereotypů vůči ostatním zaměstnancům či studentům jsou považovány za nepřípustné. Je povinností každého jednotlivce takové chování, setká-li se s ním, ohlásit nadřízenému zaměstnanci, případně Etické komisi ZČU,“ stanoví Etický kodex ZČU.

To je však pouze jedno z ustanovení. Celé znění Etického kodexu ZČU je zveřejněno na webových stránkách univerzity a v tištěné podobě je k dispozici v budovách součástí. Kodex obsahuje jak obecné standardy etického jednání, tak standardy ve vzdělávací činnosti a studiu i ve vědecko-výzkumné a tvůrčí činnosti. Podněty od zaměstnanců a studentů ZČU, týkající se domnělého porušení etických standardů na ZČU, přijímá a řeší Etická komise ZČU, kterou lze oslovit prostřednictvím e-mailu zaslaného na adresu etikom@rek.zcu.cz.

„Hodnoty a principy jako svoboda, lidská důstojnost, spravedlnost, respekt a úcta jednoho k druhému by měly být samozřejmou součástí akademického světa. Tím spíš, že univerzita má jakožto nositel vzdělanosti zodpovědnost vůči celé společnosti,“ konstatuje Petr Jurek. „Je naší povinností o tyto hodnoty dbát a nedopustit jejich zpochybňování. I proto je tady e-mailová etická linka. Určena je všem, kteří se v prostředí ZČU setkali s neetickým jednáním,“ dodává předseda Etické komise ZČU.

Celouniverzitní

01. 06. 2022