Delegace z Tchaj-wanu se seznámila s aktivitami výzkumného centra RICE

Hosté Spolupráce Věda

Delegace z Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v Praze (TECO) navštívila ve čtvrtek 26. května výzkumné centrum RICE Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni.

Tchajwanskou delegaci, doprovázenou hejtmanem Rudolfem Špotákem a dalšími zástupci Plzeňského kraje, přivítal na Fakultě elektrotechnické děkan Zdeněk Peroutka a proděkan pro mezinárodní spolupráci a projekty Jan Michalík. Zástupci fakulty seznámili čtyřčlennou delegaci především s odborným zaměřením a aktivitami výzkumného centra RICE.

Upozornili zejména na mezinárodní projekt Vývoj vysoce výkonné elektrické lodi s rozšířeným dojezdem, podpořený Technologickou agenturou ČR z dotačního programu DELTA II a realizovaný ve spolupráci se společností Cegelec, a. s., Ústavem termomechaniky AV ČR a ÚJV Řež, a. s., na němž se podílejí zahraniční partneři Rich Electric Co., Ltd. a Springfield Marine Uni-Light Boat Co., Ltd., jejichž financování zajišťuje Ministerstvo hospodářství Tchaj-wanu.

Děkan Zdeněk Peroutka představil delegaci z Tchaj-wanu aktivity centra a laboratorní zázemí. Návštěvníky zaujala zejména halová laboratoř a zkušebna výkonové elektroniky a dopravních systémů výzkumného centra RICE.

Návštěva výzkumného centra RICE byla součástí programu tchajwanské delegace při její návštěvě v Plzeňském kraji, s nímž chtějí zástupci Tchajpejské oblasti navázat spolupráci. Tematicky mají oba regiony společnou především problematiku dopravy, kultury a vzdělávání. 

Foto: Plzeňský kraj

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Šárka Stará

26. 05. 2022