Dva velikáni designu se představí v Galerii Ladislava Sutnara

Dílo Františka Pelikána a jeho kolegy a přítele Maurizia Corbiho bude k vidění od 1. do 25. června.

Další z řady výstav Galerie Ladislava Sutnara je věnována dvěma věhlasným designérům. Prvním z nich je František Pelikán, nedávno zesnulý umělec a pedagog na fakultě designu a umění Ladislava Sutnara, druhým je jeho kolega a přítel, Maurizio Corbi, italský designér značky Pininfarina. Maurizio se osobně zúčastní zahájení výstavy, které se koná 1. června od 18 hodin. Výstavu bude možné zhlédnout do 25. června.

František Pelikán tvořil téměř 40 let tvář českého designu, vystudoval na VŠUP ve Zlíně tvarování strojů a nástrojů a na Institutu průmyslového designu v Praze designérské oddělení zaměřené na návrhy elektrických lokomotiv. Byl neúnavným propagátorem oboru design na ZČU, o nějž se zasazoval až do svého skonu po těžké nemoci v roce 2016. Vystavoval na celé řadě kolektivních akcí u nás i v zahraničí a stal se mimo jiné držitelem ocenění Dobrý design za návrh interiéru tramvaje 14T nebo řady portálových obráběcích center FVC 100–160. Jeho tvorba byla vysoce hodnocena zejména pro čistotu základního a tvarového konceptu, řešení jednotlivých komponent a detailů přispívající k humanizaci a zatraktivnění designu. Sám definoval své zásady takto: „K nejdůležitějším metodám, které využívám, patří správné vymezování pojmů, analýza problémových situací, strukturované chápání objektů, posuzování jejich vnitřních vazeb a vazeb na okolí, respektování požadavků úrovňové vyváženosti a synergických aspektů."

Více než 27 let tvoří automobilový design pro značku Pininfarina Maurizio Corbi, designér s vášní italského mistra, jehož talent a dovednosti ho vynesly až mezi designérskou elitu. Geniální design ostře kontrastuje se skromností autora nejprodávanějších a nejexotičtějších modelů vozů Ferrari. Jeho práce je stěžejní v návrzích vozů světové třídy, jako jsou Ferrari 500 Maranello, Ferrari F50 a Ferrari 355. Jako hlavní designér vytvořil návrh Ferrari California 2009, které bylo představeno v roce 2008 na Paris Auto Show a v průběhu roku 2011 byla série tohoto vozu vyprodána. Aktuálně Corbiho konstrukční koncepce aplikují ve vývoji Ferrari a u dalších evropských výrobců automobilů. Pininfarina nedávno ocenila Maurizia Corbi za jeho práci u příležitosti 25. výročí spolupráce s touto firmou.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

26. 05. 2016