Josef Mištera vstoupil do síně slávy Umělecké ceny města Plzně

Úspěchy Veřejnost Zaměstnanci

Zakladatele, bývalého děkana a současného proděkana pro projekty a rozvoj Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ocenilo město Plzeň za obohacení kulturního dění a rozvoje města.

Jubilejní desátou Uměleckou cenu města Plzně za rok 2021 si ve středu 15. června 2022 z Měšťanské besedy odnesli Josef Mištera, Charlotte Režná, Stanislava Topinková Fořtová, Mezinárodní festival DIVADLO Plzeň a Plzeňský Prazdroj. Toto ocenění je od roku 2012 udělováno za významnou uměleckou činnost, dílo nebo kulturní počin, které významně obohatily kulturní dění a rozvoj města a přispěly tak k posílení dobrého jména Plzně. 

Umělecká cena města Plzně za celoživotní dílo, takzvaná síň slávy, patří Josefu Mišterovi, který na Západočeské univerzitě v Plzni založil Ústav umění a designu a v roce 2013 ho dovedl k transformaci na Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara. Byl zvolen jejím prvním děkanem a tuto funkci vykonával do letošního roku. Podařilo se mu vybudovat moderní vysokoškolské pracoviště, v němž v současné době ve dvaceti ateliérech studuje více než 600 studentů a působí řada renomovaných českých umělců. Zasloužil se mimo jiné také o návrat světově uznávaného zakladatele moderního designu Ladislava Sutnara do rodné Plzně. A to nejen o návrat Sutnarova díla a odkazu, ale také jeho ostatků. Ladislav Sutnar má díky tomu čestný hrob na Ústředním hřbitově v Plzni. 

„Města v České republice udělují různá ocenění, ale samostatnou uměleckou cenu má jen město Plzeň a udílí ji již 10 let, protože Plzeň a kultura k sobě neodmyslitelně patří,“ řekl v úvodním slovu středečního slavnostního večera primátor města Plzně Pavel Šindelář a dodal: „Jak často s oblibou citovala nedávno zesnulá významná mecenáška umění Meda Mládková: ‚Přežije-li kultura, přežije národ‘. Přeji umělcům i kulturním aktérům, aby již nemuseli přežívat další těžká období jako v uplynulých dvou letech a aby živé umění přinášelo radost a bezprostřední zážitky svým tvůrcům i nám divákům. Dnešním oceněným gratuluji a přeji jim mnoho dalších tvůrčích i osobních úspěchů!“

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

tisková zpráva města Plzně

16. 06. 2022