Projekt Studuj srdcem přiblížil školákům už počtvrté zdravotnické obory

Další vzdělávání Spolupráce Studující

Projekt podporovaný Krajským úřadem Plzeňského kraje dospěl do posledního čtvrtého ročníku. Za spoluúčasti katedry ošetřovatelství a porodní asistence Fakulty zdravotnických studií ho realizovalo Edukační centrum senioři Střední zdravotnické a Vyšší odborné školy zdravotnické v Plzni.

Cílem projektu Studuj srdcem bylo seznámit žáky základních škol s prostředím Střední zdravotnické školy, rozšířit jejich znalosti o lidském těle, o poskytování první pomoci a v neposlední řadě o péči o seniora v domácím prostředí. V letošním roce se uskutečnily dva projektové dny pro žáky 1. základní školy v Plzni, a to 8. června pro třídu 5.D a 15. června pro třídu 5.E.

Projekt pod vedením odborných vyučujících Střední zdravotnické školy zajišťovali studenti 3. ročníku vzdělávacího programu Praktická sestra. Teoretické znalosti přiblížili žákům ZŠ v prezentaci "Lidské tělo se zaměřením na změny ve stáří", žáci pak získané informace využívali na připravených praktických stanovištích. Na stanovišti Kostlivec se učili topografii lidského těla pomocí lepení obrázků orgánů na lidskou kostru, na dalším soutěžili o nejlepšího záchranáře při poskytování první pomoci a provádění kardiopulmonální resuscitace u dítěte i dospělého člověka. Následovalo stanoviště zaměřené na obvazovou techniku, kterou žáci využívali při ošetření v náhodně vylosované situaci, oblíbené stanoviště Když nic nevidím, kde se žáci v brýlích k simulaci různých zrakových poruch snažili vžít do situace handicapovaného a poznávali hmatem předměty, a stanoviště zaměřené na péči o seniora v domácím prostředí, které představilo žákům péčí o dutinu ústní, podávání stravy, oblékání a transport na invalidním vozíku. Další stanoviště se týkala zdravotnické psychologie a Lenka Kroupová z katedry ošetřovatelství a porodní asistence FZS, která je současně i trenérkou paměti České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging III. stupně, na nich žákům zprostředkovala ukázky tréninku krátkodobé i dlouhodobé paměti, pozornosti, logického myšlení, zrakové orientace, jazykových schopností i kreativity v podobě zábavných cvičení, která s obrovským nasazením plnili. Dále se žáci seznámili se zásadami komunikace se seniory i se specifickým přístupem při nedoslýchavosti a zrakového postižení seniorů.

"Projekt Studuj srdcem přibližuje žákům vzdělávání ve zdravotnických oborech a je zaměřen na sbližování generací v oblasti mezilidských vztahů. Propojení institucí ZŠ, SZŠ a VOŠZ a FZS se setkalo i v letošním roce s velmi pozitivním ohlasem u žáků ZŠ i jejich pedagogů, kteří ohodnotili praktické a zážitkové metody výuky," zhodnotila Lenka Kroupová z katedry ošetřovatelství a porodní asistence FZS.


Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Benešová

22. 06. 2022