Fotografka Libuše Jarcovjáková byla pasována na rytířku francouzského Řádu umění a literatury

International Úspěchy Zaměstnanci

Díky Francii objevil Libuši Jarcovjákovou, která od února letošního roku působí v ateliéru Fotografie na Sutnarce, svět. Její výstavu na nejvýznamnějším fotografickém festivalu světa v jihofrancouzském Arles vyhlásil britský deník The Guardian za fotografickou expozici roku.

Slavnostní ceremonie se konala ve čtvrtek 16. června v prostorách Buquoyského paláce za přítomnosti francouzského velvyslance v Praze Jeho Excelence Alexise Dutertra. Řád francouzské republiky (Ordre des Arts et des Lettres) kromě Libuše Jarcovjákové převzala také režisérka Andrea Sedláčková. Obě nové laureátky Řádu umění a literatury proslavila jejich práce ve Francii. Řád umění a literatury je udělovaný francouzským ministrem kultury za významné zásluhy na poli literatury a umění, a byl navržen 2. května 1957. V minulých letech jej získal například Václav Havel, Milan Kundera či Adolf Born.

Libuše Jarcovjáková vystavovala například v pražské galerii Langhans, v galerii Josefa Sudka, v Bratislavě, Bruselu, Berlíně, New Yorku či v Paříži. Její černobílé fotografie ze 70. a 80. let jsou přirovnávané k práci Nan Goldin. Zachycovala noční život, menšiny a lidi na okraji společnosti. Pracovala v dělnických profesích, učila češtinu Vietnamce a Kubánce a od roku 1985 do pádu berlínské zdi žila v Berlíně. Vyzkoušela si také módní fotografii, během několikaměsíčního pobytu v Tokiu fotila mimo jiné Rei Kawakubo. V roce 2017vydala autobiografickou knihu Černé roky. Za rok 2018 získala od Asociace profesionálních fotografů České republiky titul Osobnost české fotografie. V roce 2019 její věhlas získal zcela novou dimenzi. Přijala pozvání vystavovat na již zmíněném prestižním fotografickém festivalu Rencontres d’Arles, pro který v týmu s kurátorkou Lucií Černou připravila výstavu Evokativ a s níž okouzlila kritiky a celý svět.

Galerie


Foto ze slavnostního udílení, Lucie Černá

Les Rencontres d'Arles, Église Sainte-Anne | Evokativ

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

20. 06. 2022