Cesta za Gottfriedem Lindauerem

Student Sutnarky Filip Trnka měl v rámci programu uměleckých rezidencí možnost strávit dva měsíce na Novém Zélandu.

Plzeň je nejen rodištěm designéra Ladislava Sutnara, ale i malíře Gottfrieda Lindauera, jehož unikátní portréty maorských obyvatel mohli v roce 2015 zhlédnout i návštěvníci Západočeské galerie v Plzni. Lindauer odešel na Nový Zéland v roce 1874 a jeho portrétní tvorba se stala součástí tamního kulturního dědictví. Zemřel v roce 1926 ve městě Woodville.

Právě do Woodville odjel v únoru student magisterského oboru ilustrace a grafický design na Sutnarce Filip Trnka, aby v rámci rezidenčního programu strávil na pozvání Lindauer Studia dva měsíce v místech, kde tvořil i slavný malíř. Stal se vůbec prvním místním umělcem na rezidenci a během pobytu čerpal nejen inspiraci pro svoji tvorbu, ale absolvoval i řadu akcí a setkání s místními obyvateli, vedl umělecký workshop pro děti a poznával Tararua District i vzdálenější místa Nového Zélandu. Svůj rezidenční pobyt zakončil úspěšnou prezentací svých prací v rámci závěrečné výstavy - jedná se o soubor portrétů křídou, soubor barevných soutisků na bavlně a velkoformátový monotyp velikosti 3 x 3 metry.

Sám Filip Trnka o své zkušenosti říká: "Od pobytu na Novém Zélandu jsem očekával nový vhled na okolí, na vztahy mezi lidmi a pozorování tohoto vlivu na změně v kresbě. To a ještě víc jsem si z pobytu odnesl. Nový vítr vjemů, kterému jsem byl vystavován každý den, se podepsal na tvorbě, která musela v odlišném prostředí sama sebe obhajovat a zocelovat, ale zároveň se nemohla vlivem okolí neměnit, nevrstvit. Kromě poznávání jiného kusu země jsem také rozšiřoval svoje možnosti. Každodenní intenzita bdělosti a udržení pozornosti byla důkazem toho, že o něčem vzdáleném vědět není to samé, jako to vidět a poznávat. Znovu a silněji se mi zjevila internetová znalost jako kapka v moři poznání proti přítomnému smyslovému vnímání. Prostředí bylo tak silně zajímavé ve svém napětí mezi maorskou kulturou a evropskými přistěhovalci, mezi minulostí a přítomností kopců, které byly ještě ne tak dávno porostlé neprostupnou buší živelně pulzující výškami stromů, keřů a palem. I člověka, kterého historie nezajímá, nenechá krajina chladným. Jako by se mě na něco ptala - ptala se, čí je."

Výstavou kreseb a fotografií s názvem TARARUA nedávno představil v budově Sutnarky část svých prací a také dojmů, které si z pobytu na Novém Zélandu přivezl. To hlavní nás však ještě čeká, a to prezentace výše zmíněných tisků, které uvidí návštěvníci výstavy klauzurních a závěrečných prací přímo v budově Sutnarky. Výstavu zahájíme v úterý 7. 6. v 16 hodin a potrvá do 26. června.

Rezidenční pobyt byl realizován v rámci spolupráce Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, Lindauer Studia ve Woodville a Západočeské galerie v Plzni.

Galerie


Filip Trnka na Novém Zélandu

Student měl k dispozici malý ateliér, kde se mohl soustředit na práci.

Ze závěrečné výstavy tisků realizovaných během rezidenčního pobytu

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

07. 06. 2016