Evropská unie očima studentů Sutnarky

International Veřejnost Výstava

Plzeňský kraj v Bruselu oslavil začátek českého předsednictví v Evropské unii hned první den vernisáží výstavy EU: Jednotná v rozmanitosti, jejímž autory jsou studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Expozici připravili studenti ateliéru Didaktická ilustrace pod vedením Renáty Fučíkové. Díky seniorní diplomatce Šárce Ponroy Vamberové se k nim připojili také absolventi Diplomatické akademie Ministerstva zahraničních věcí z roku 2020 (Kornélie Gronská, Štěpánka Parthonová, Jan Zdrálek a Jiří Aberle) a po dobu dvou semestrů od února 2021 pracovali na ilustracích k výstavě a publikaci o EU. Juniorní diplomaté pro studenty připravili přednášky, strukturu a texty.

„Cílem výstavy je představit historii EU, její instituce a fungování, ale také přínos našeho členství. Dílo mladých Čechů přispěje, doufejme, k lepšímu pochopení Evropské unie a vylepšení jejího obrazu u veřejnosti právě během našeho předsednictví v Radě EU. Finální texty upravila mladá novinářka Dominika Perlínová z Aktuálně.cz. Výstavu do anglické verze přeložila Alena Jirásek. Graficky výstavu odvážně upravil čerstvý absolvent Sutnarky Jakub Heyduk,“ popsal důvod a vznik výstavy koordinátor mezinárodní spolupráce Plzeňského kraje v rámci EU Zbyněk Prokop. V Plzeňském domě v Bruselu bude k vidění až do 8. září 2022. Aktuálně je projekt také k vidění v Černínském paláci v Praze.

Na projektu se podíleli tito mladí ilustrátoři: Klára Chmelíková, Andrea Krajíčková, Bára Adamusová, Tereza Piskláková, Marto Kelbl, Václav Kotva, Viktorie Sýkorová, Michaela Sterzová, Zuzana Mulíčková, Noemi Jirásková, Kateřina Svobodová, Michaela Neuhöferová, Anna Schierová, Bára Příhodová, Markéta Ondroušková, Anna Brátová, Filip Šenkeřík, Bára Květová, Adéla Beznosková, Johanka Menčíková, Valeriia Ledeneva a Anna-Marie Kohutová.

Zdroj: Plzeňský kraj

Galerie


Renáta Fučíková spolu se Šárkou Ponroy Vamberovou před evropskou kanceláří Plzeňského kraje v Bruselu

Výstavu navštívil také ministr kultury Martin Baxa

Výstava EU: Jednotná v rozmanitosti v Černínském paláci

Ilustrace: Anna Brátová

Ilustrace: Adéla Beznosková

Ilustrace: Anna-Marie Kohutová

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

12. 07. 2022