CeliakiFest představí vybrané bezlepkové lahůdky a bohatý kulturní program

V sobotu 4. června se v plzeňské Papírně odehraje premiérový ročník festivalu CeliakiFest, který kromě bezlepkových dobrot nabídne koncerty, výstavy, workshopy, akce pro děti i unikátní neviditelnou kavárnu.

Na festival, který startuje v sobotu v 10 hodin ráno a trvat bude až do pozdních sobotních hodin, dorazí restaurace, pekárny, kavárny i rodinné výrobny nejen z Plzeňského kraje. Nabídnou celou řadu delikates připravených bez lepku. Chybět tak nebudou bezlepkové nápoje, polévky, plnohodnotná hlavní jídla, slaďoučké dezerty i malé jednohubky.

Kromě gastro zážitků čeká na návštěvníky bohatý doprovodný program, jehož vrcholem se jistě stane večerní koncert populární elektroswingové kapely Mydy Rabycad. Hudební festivalovou část odstartuje holýšovská kapelka Emoce. O párty až do rána se pak postará DJ.

Festival je určený pro celou rodinu, tudíž se nebudou nudit ani ti nejmenší návštěvníci. Ty bude celý den bavit klaunka Pepina. Děti se mohou těšit také na klaunská divadla a malování na obličej. Unikátním zážitkem pro malé i dospělé bude bezesporu také Neviditelná výstava, kterou člověk vnímá výhradně hmatem, sluchem, čichem a smyslem pro rovnováhu. V Neviditelné kavárně si pak mohou návštěvníci pochutnat na své kávě či čaji v naprosté tmě.

Pro ty, kteří chodí na akce získávat i poučné informace, připravují organizátoři zajímavé workshopy, diskuze a snímky s tématikou jídla a zdravého životního stylu. Návštěvníci se mohou těšit na projekci dokumentu Cukr blog. V průběhu dne proběhnou i vařicí ukázky s ochutnávkami.

Když jsme se rozhodli, že uspořádáme festival s bezlepkovým jídlem, hned mi bylo jasné, že nemůžeme zůstat jen u pouhých restauračních stánků. Kolem bezlepkové diety panuje totiž hodně mýtů, proto je důležitá také osvěta. Ne pro každého je totiž bezlepková dieta ideální. Lepek navíc není ani zdaleka jediným ‚strašákem‘ v jídle,“ vysvětluje ředitel festivalu Miroslav Pancíř.

Lístky na první ročník CeliakiFestu jsou k sehnání již nyní v internetovém předprodeji sítě Ticketstream. Cena jedné vstupenky činí v současné době 90 korun. Lístky z předprodeje jsou kromě výhodnější ceny také slosovatelné do tomboly a jejich držitelé budou moci získat hodnotné ceny. Děti do 120 centimetrů mají vstup v doprovodu dospělé osoby zdarma. 

Více informací na stránkách festivalu.


Galerie


Festival roztančí kapela Mydy Rabycad.

Celouniverzitní

Kateřina MODRÁ

01. 06. 2016