Náměstí Republiky bude na den patřit univerzitě. Zaplní ho Den vědy a techniky

Festival Věda Veřejnost

Návštěvníci se mohou těšit na oblíbené expozice i na úplné novinky.

Osvědčené a oblíbené, ale také zcela nové exponáty budou k vidění v pátek 9. září na 17. ročníku přehlídky vědeckých her a pokusů Den vědy a techniky, který připravují fakulty a pracoviště Západočeské univerzity v Plzni spolu s dalšími institucemi. Akce je určena především žákům základních a středních škol, ale přijít může zcela kdokoliv.

Na návštěvníky festivalu bude od 9 do 18 hodin čekat celkem 36 expozic. Zmíněné novinky představí například laboratoř internetu věcí neboli IoT lab ZČU. V jejím stánku bude k vidění a samozřejmě i k vyzkoušení například programovatelná vodní fontána, interaktivní světelná hra nebo robotický bublifuk. "Všechna nová zařízení vznikla během letních měsíců roku 2022. Na jejich přípravě trávili svůj čas středoškolští studenti s podporou i pomocí pracovníků Centra informatizace a výpočetní techniky," říká Pavel Jindra, který má provoz laboratoře na starost. "Se středními školami spolupracujeme dlouhodobě," dodává ředitel centra Jiří Bořík. "Během roku k nám studenti docházejí na výuku internetu věcí, která je zakončena projektem a jeho prezentací. Z této spolupráce pak vznikají originální výtvory, které vyzařují kreativitu a radost z tvoření."

IoT lab ZČU podporuje již několik let kreativní činnosti studentů. Umožňuje samostatně pracovat na semestrálních i závěrečných pracích studentů nebo se věnovat tvůrčím volnočasovým aktivitám. Více informací naleznete na stránkách iotlab.zcu.cz.

A další novinky? Návštěvníci Dne vědy a techniky si letos poprvé budou moci díky Fakultě elektrotechnické (FEL) vyzkoušet třeba simulátor padákového kluzáku, kdy s brýlemi na virtuální realitu zažijí let nad krajinou, budou ovládat jeho směr, zkusí si přistání a budou také reagovat na nestandardní letové situace. V expozici Magnetické elastomery přiblíží FEL tzv. měkkou robotiku, která se zabývá konstrukcí robotů z materiálů co nejpodobnějších těm živým. Přesná a rychlá manipulace s objekty různých tvarů a materiálů je totiž základem automatizace a robotizace ve výrobním průmyslu. Flexibilita a citlivost lidské ruky je však stále nedostižným vzorem, a tak se vědci snaží co nejvíce se jí přiblížit. Robotické chapadlo z FEL je ovládané magnetickým polem a jeho klíčovým prvkem je vysoce elastický kompozit. Chapadlo umožňuje flexibilní a adaptabilní uchopení objektů a zároveň přímé elektromagnetické ovládání.

Novou expozici připravila také Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, jež představí ateliéry Interaktivní design a Animace. Oba ateliéry využívají nejmodernější počítače, virtuální realitu nebo experimentální produkty. Žáci a studenti se tu mohou těšit na ukázky počítačových her, interaktivních vizualizací nebo si mohou přijít vyzkoušet, jak se designuje ve virtuálním prostoru.

V další z nových expozic, nazvané Historie je vědou, představí své výzkumné projekty členové katedry historických věd Fakulty filozofické.

Na Dni vědy a techniky, který finančně podporuje Plzeňský kraj a město Plzeň, se kromě fakult a dalších pracovišť ZČU nebo městského Centra robotiky představí také Techmania Science Center, Gymnázium Stříbro, Církevní gymnázium Plzeň, Střední průmyslová škola stavební nebo neziskové organizace nvias a nově také Czechitas, která vzdělává a motivuje především ženy vyzkoušet svět informačních technologií.

Více informací čtěte v tiskové zprávě.


   

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

07. 09. 2022