Seminář oslavil jubileum Františka Hezoučkého a předznamenal Jaderné dny

Seminář Věda Zaměstnanci

U příležitosti osmdesátých narozenin bývalého ředitele temelínské elektrárny a jednoho z předních českých jaderných expertů hostila Fakulta strojní akci věnovanou spouštění jaderných bloků v Československu.

Spouštění jaderných bloků v Československu. Tak zněl název semináře, který uspořádala katedra energetických strojů a zařízení Fakulty strojní u příležitosti 80. narozenin Františka Hezoučkého, působícího na tamním oddělení jaderné energetiky. Bývalý ředitel temelínské jaderné elektrárny dnes platí za jednoho z předních českých expertů na jadernou energetiku, jíž se věnuje celý profesní život.

"František Hezoučký se dožívá významného životního jubilea osmdesáti let. To je obvykle příležitost bilancovat. Přemýšleli jsme, jak spojit se současností pohled na léta, která jsme měli příležitost s Františkem spolupracovat. Žijeme v době, kdy o výstavbě nového jaderného bloku je rozhodnuto a právě probíhá příprava na výběrové řízení na jeho dodavatele. Další fenomén, který charakterizuje dnešní dobu, je ale malý zájem mladé generace o studium technických oborů, jaderné obory nevyjímaje. Zrodil se tedy nápad uspořádat na půdě Fakulty strojní ZČU seminář věnovaný činnosti, které František Hezoučký zasvětil velkou část svého života, a to je spouštění jaderných bloků," popsal proděkan pro spolupráci s praxí Fakulty strojní a vedoucí oddělení jaderné energetiky katedry energetických strojů a zařízení Jan Zdebor.

Seminář na počest jubilantových narozenin byl podle proděkana jedinečnou příležitostí, při níž se mohli potkat "ti, kteří se jaderné energetice u nás věnovali v minulých letech, s těmi, kteří připravují hodnocení nabídek na výstavbu nového jaderného zdroje, ale také s těmi, kteří od těchto generací jaderníků stávající i nové bloky jednou převezmou".

Akce se konala pod záštitou děkana Fakulty strojní Milana Edla. Oslavenci na úvod pogratuloval rektor ZČU Miroslav Holeček. "Obrovsky si vás vážím, pane docente, a děkuji za všechno, co jste v životě udělal, i za to, jak jste dokázal stát za svými myšlenkami. To, že pracujete pro naši univerzitu, je pro nás nesmírná čest. Přeji vám do dalších let všechno dobré," řekl rektor.

Kromě Františka Hezoučkého, který celou akci také moderoval, vystoupili s přednáškami Vojtěch Kotyza (Spouštění JE z pozice dodavatele), Štefan Rohár (Popis programov fyzikálneho spúšťania energetických reaktorov v ČSR), Jiří Hledík (Spouštění JE Temelín - specifika elektro a reflexe vlastní angažovanosti ve zkouškách), Jiří Pulec (Sběr dat a vyhodnocování testů v průběhu spouštění) a Pavel Ondrůj (Navrhovaný postup uvádění do provozu nového jaderného zdroje). Závěrečný příspěvek patřil Františku Hezoučkému a Petru Hlavatému (Několik doporučení pro úspěšnou výstavbu nového jaderného zdroje).

V roce 2020 získal František Hezoučký státní vyznamenání - medaili Za zásluhy I. stupně, za zásluhy o stát v oblasti hospodářské. "Je absolventem katedry tepelně energetických zařízení FSI ČVUT a oboru Jaderná technika při SVŠT a ČVUT. Po studiu pracoval v mnoha technických funkcích na jaderných elektrárnách A1 v Jaslovských Bohunicích, byl hlavním inženýrem spouštění všech čtyř bloků jaderné elektrárny v Dukovanech. V letech 1993-1999 působil ve společnostech Westinghouse a Colenco. V roce 1999 jako ředitel divize výstavby jaderné elektrárny v Temelíně spustil oba nové bloky,“ stálo v odůvodnění vyznamenání.

V neposlední řadě seminář předznamenal tradiční Jaderné dny, které na Západočeské univerzitě odstartují zahajovací konferencí 14. září, letos s tématem Jaderná energetika a Green Deal.

Galerie


František Hezoučký, děkan FST Milan Edl a rektor ZČU Miroslav Holeček.

František Hezoučký a rektor ZČU Miroslav Holeček.

Fakulta strojní

Pavel KORELUS

08. 09. 2022