Zařadila se po bok Maxe Švabinského nebo Cyrila Boudy a vytvořila známku s tématikou Sokola

Absolventi Spolupráce Úspěchy

Portrét Jindřicha Fügnera, jednoho ze zakladatelů Sokola, který by 12. září oslavil dvousté narozeniny, doplněný kresbami cvičící ženy a muže. Takový je náměte nové příležitostné poštovní známky edice Osobnosti, jejíž výtvarný návrh připravila asistentka ateliéru Didaktická ilustrace Eva Bartošová.

Kromě samotné poštovní známky navrhla absolventka Sutnarky i motiv pro razítko a tzv. FDC (first day cover – obálka prvního vydání). "Hlavním motivem známky je portrét Jindřicha Fügnera, na jehož ramenou „poskakují“ cvičenci – princip cvičících osob jsem využila i pro razítko a FDC. Inspirací pro portrét mi byla poštovní známka z roku 1938, kterou vytvořil Max Švabinský. Pátrala jsem i po starých sokolských příručkách, kde byly popsány jednotlivé cvičební sestavy," uvedla sedmadvacetiletá ilustrátorka. Volba barev byla na autorce, avšak použít mohla maximálně čtyři. "Vše je kresleno tužkou a v počítači upraveno do barev typických pro Sokol a vlastně i do národních barev," dodává Eva Bartošová, jejíž prababička i babička byly členkami Sokola. 

Když se řekne Sokol, jistě si všichni vybaví Miroslava Tyrše. Odkaz Jindřicha Fügnera by však neměl být upozaděn, neboť také on byl nerozlučně spjat se založením tohoto českého tělocvičného spolku. Narodil se v Praze před dvěma sty lety v rodině obchodníka s látkami. Studoval gymnázium, které však v páté třídě musel pro své svobodomyslné jednání opustit, a začal se věnovat obchodu. Svůj hospodářský a kulturní obzor si rozšířil cestami do Francie, Německa, Belgie, Itálie a Anglie. V roce 1849 si otevřel samostatný obchod, avšak práce v něm ho neuspokojovala, více se věnoval svým kulturním a sportovním zájmům, pokračoval v sebevzdělávání. V roce 1853 se oženil a po roce se manželům Fügnerovým narodila dcerka Renáta. Několik let byl jejím domácím učitelem Tyrš, který se pak v roce 1873 se svou žačkou oženil. Padesátá léta měla vliv na upevnění Fügnerova vlasteneckého cítění. Bachův absolutismus, studium českých dějin a příklady antických hrdinů, to vše vedlo Jindřicha Fügnera ke sblížení s Tyršem. Při šťastném osudovém setkání obou mužů v křivoklátské přírodě došlo k názorové shodě a posléze k uskutečnění velkolepé sokolské myšlenky. Ve funkci prvního starosty Sokola se zapsal do dějin jako výborný organizátor, nezištný, štědrý anonymní podporovatel hospodářských zájmů Sokola a ryzí demokrat. Bez jeho hmotné podpory by Sokol nepřekonal svá první léta. Bezpříkladná skromnost, pracovitost, čestné a vždy přátelské vystupování, hospodářský a kulturní rozhled, to byly hlavní rysy jeho osobnosti. Nedočkal se plného rozvoje Sokola, 15. 11. 1865 ve svých čtyřiceti třech letech zemřel.

Známka vyšla v nákladu 400 tisíc kusů a její nominální hodnota je 27,- Kč. Zájemci si mohou novou ceninu zakoupit na přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Rozhovor s autorkou pro Českou televizi a pořad Z metropole, vysílaný 10. 9. 2022 můžete nalézt v tomto odkaze, cca od 13. minuty.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

12. 09. 2022