Rektor se poklonil památce T. G. M.

Univerzita Veřejnost

Představitelé Plzeňského kraje, města Plzně a zástupci Policie ČR, Armády ČR a dalších organizací si připomněli 85. výročí úmrtí prvního československého prezidenta.

Rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček byl mezi významnými osobnostmi, které se ve středu 14. září sešly u sochy Tomáše Garriqua Masaryka na plzeňském Masarykově náměstí. Právě v ten den totiž uplynulo 85 let od úmrtí T. G. M. a za účasti představitelů Plzeňského kraje, města Plzně, Policie ČR, Armády ČR, členů občanských sdružení, spolků a veřejnosti se konal pietní akt.

Zajímavostí, která spojuje Západočeskou univerzitu s osobností prvního československého prezidenta, je, že na potřebu vysoké školy v Plzni upozorňoval už dlouho předtím, než vznikla. Bylo to 12. listopadu 1911, při příležitosti veřejné schůze plzeňské městské organizace Pokrokové strany. "Je jen třeba pracovat ze všech sil, aby toto velké město bylo velké nejen počtem obyvatel, ale i kulturní vyspělostí," vyzýval Masaryk. Do vzniku samostatné Vysoké školy strojní a elektrotechnické zbývalo 39, do vzniku Západočeské univerzity v Plzni rovných 80 let.

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

15. 09. 2022