Není nám to FUK! zní z Feministického univerzitního kroužku, který vznikl na ZČU

Etika Studující Zaměstnanci

Kroužek je založen na ideji intersekcionální rovnosti, což se netýká jen genderové rovnosti mezi ženami a muži, ale obecně rovnosti napříč spektrem celé společnosti. Vytváří bezpečný prostor a buduje komunitu založenou na respektu k odlišnostem a na snaze o vzájemné porozumění.

V průběhu letního semestru minulého akademického roku 2021/2022 se na ZČU zformovala skupina studujících a vyučujících, která se postupně ustavila jako Feministický univerzitní kroužek (FUK). Ojedinělé je, že to bylo zcela spontánně a nezávisle (tedy takzvaně zdola), v rámci oficiálního Plánu rovných příležitostí (GEP), který univerzita implementuje na základě mezinárodních regulí EU (tedy shora). Zajímá vás, jak k tomu došlo? Čtěte dál!

 

Jak to celé vzniklo?

Filozofická fakulta nabízí pro letní i zimní semestr přednáškový kurz Úvod do filozofie, který je určen pro studující i z ostatních fakult. Kurz je oblíbený mezi studujícími například Fakulty pedagogické nebo Fakulty aplikovaných věd. Přednášky vede Jitka Paitlová z katedry filozofie a právě na jedné z jejích jarních přednášek se ozvala studentka hudební výchovy Sabina Snížková z Fakulty pedagogické, která byla nespokojená s faktem, že rektor ZČU Miroslav Holeček je uvedený na webu Hnutí pro život mezi osobnostmi, jež udělily záštitu kampani „Nesoudíme, pomáháme“. Tato kampaň měla pomáhat nečekaně těhotným ženám. Na jaře, kdy začala válka na Ukrajině, se však provalila velmi ortodoxní povaha tohoto hnutí, když se zcela nepatřičně vyjadřovalo k tématu znásilňování ruskými vojáky na Ukrajině. Ukázalo se, že hnutí se ostře staví nejen proti potratům, ale také proti nouzové antikoncepci i v případech, kdy je žena znásilněná. Sabina Snížková a další studující dali při diskuzi po přednášce jasně najevo, že si nepřejí studovat na univerzitě, jejíž rektor by byl spojen s hnutím podporujícím tyto názory. Postupně se popřednášková diskuze rozrostla nejen o další zájemce a zájemkyně, ale pokračovala dál, přesunula se do parků a kaváren a celé téma se postupně usadilo v mnohem širším kontextu feminismu a lidských práv vůbec. A tak vznikl FUK.

V červenci se Jitka Paitlová osobně setkala s rektorem Miroslavem Holečkem, kterému celý problém vysvětlila a který nejenže projevil pochopení a svoji podporu Hnutí pro život oficiálně stáhl, nýbrž nadto jasně deklaroval, že má zájem o názory studujících a o témata, která jim přijdou relevantní, proto přislíbil účast na některém ze setkání FUK. Klíčová je totiž komunikace, neboť perspektivy a možnosti studujících a vedení univerzity se přirozeně liší, a proto je důležité snažit se komunikovat a naslouchat si. Již před začátkem nového semestru se FUK podílel na organizaci Pilsen Pride 2022. V novém akademickém roce je v plánu několik tematických besed a edukativních seminářů ve spolupráci FUK a GEP, které budou otevřené všem členům akademické obce i veřejnosti.

 

Co je tedy FUK a jaké jsou jeho hodnoty?

FUK je založen na ideji intersekcionální rovnosti, což se netýká jen genderové rovnosti mezi ženami a muži, ale obecně rovnosti napříč spektrem celé společnosti. „Intersekcionalita vyjadřuje komplexní směs faktorů nerovnosti a zaměřuje naši pozornost jednak na otázky týkající se rasy, pohlaví, jazykových znalostí, občanského statusu a dalších, ale také na kontext a struktury, které utvářejí jejich vznik, privilegia a znevýhodnění.“ (Woods, Benschop, Brink 2021)

Kroužek vytváří bezpečný prostor a buduje komunitu založenou na respektu k odlišnostem a na snaze o vzájemné porozumění. Kroužek není hierarchicky organizovaný ani institucionálně vázaný, je otevřený všem, komu nejsou FUK hodnoty společnosti, v níž žije a bude žít v budoucnu.

DOBRO vyjadřuje hodnoty, které FUK zastává: Dialog, Otevřenost, Bezpečí, Rovnost, Odpovědnost. Na jejich základě chce podpořit univerzitu jako společensky zodpovědnou instituci, univerzitu jako bezpečný prostor pro rovné příležitosti, univerzitu jako místo pro vzájemné obohacení studujících a vyučujících, univerzitu jako tvůrce hodnot pro 21. století.

 

Kdokoli má zájem se o tématu informovat, popř. se k FUKu přidat, může se podívat na Facebook, napsat zprávu na Messenger @FUKzcu nebo na email fuk.zcu@post.cz.

Galerie


Fakulta filozofická

Jitka Paitlová

20. 09. 2022