Na Západočeské univerzitě v Plzni začíná nový akademický rok

Studium Studující Tisková zpráva

Do prvních ročníků bakalářských a magisterských studijních programů se zapsalo přes 4200 studentů, přibližně o 440 více než v minulém roce. Přivítá je dvoudenní festival Rok jedna, na který naváže tradiční akce pro všechny studenty Pivo s rektorem.

V pondělí 19. září se kampus Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) i univerzitní budovy v centru města zaplní novými i stávajícími studentkami a studenty. Začne totiž období výuky v zimním semestru akademického roku 2022/23. Jak už univerzita informovala v minulém týdnu, vyučovat se bude prezenčně. Nové studující přivítá ZČU akcí Rok jedna a také oblíbeným Pivem s rektorem.

„Zahajujeme nový akademický rok, a byť se ve všech pádech skloňuje slovo krize, právě vzdělávání je oblast, které musíme věnovat maximální pozornost. Jsou to totiž naši studenti a studentky, kdo budou za několik let stát v čele významných institucí a podniků a ovlivňovat dění ve společnosti. Věřím, že je v jejich studiu a tvůrčích aktivitách podpoříme i tím, že zachováme prezenční výuku,“ říká rektor Miroslav Holeček. „Vše, čím naše společnost prochází, se mladých lidí dotýká, často nám však nabízejí jiný pohled na nejrůznější problémy a události. Těším se proto na všechna setkání, inspirativní rozhovory, diskuse a akce, které nás v tomto akademickém roce čekají, a všem studentkám a studentům Západočeské univerzity přeji mnoho úspěchů ve studiu i v osobním životě,“ vzkazuje rektor.  

Do prvních ročníků bakalářských a magisterských studijních programů se zapsalo přes 4200 studentů, přibližně o 440 více než v minulém roce. Výuka v zimním semestru začíná 19. září a končí 21. prosince, na ni pak naváže zkouškové období, které potrvá do 12. února 2023. Fakulta zdravotnických studií, která vzdělává především v profesně orientovaných studijních programech s velkým podílem praxe, zahájila výuku už v pondělí 5. září.

Hned na začátku semestru mají noví studující jedinečnou možnost seznámit se s univerzitou i městem Plzeň. Informační a poradenské centrum (IPC) ZČU pro ně totiž na 20.–21. září připravilo dvoudenní festival Rok jedna. Ten má především studujícím z prvních ročníků pomoci zorientovat se v univerzitním prostředí, získat potřebné informace k úspěšné adaptaci na vysokoškolský systém výuky, a přispět tak ke zvládnutí jejich studia.

Program odstartuje v úterý 20. září ve 14 hodin přímo v kampusu na Borských polích. V průběhu celého dne se tu na stancích budou prezentovat univerzitní pracoviště a studentské organizace. V 15 hodin bude kampus patřit podnikatelskému inovačnímu klubu ZČU BoostUp a hovořit se bude o podpoře podnikatelských aktivit studujících. Účastníky přijde pozdravit rektor Miroslav Holeček, hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták a člen Rady města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola. V průběhu odpoledne se studenti mohou těšit na kuchařské a taneční workshopy, sportovní aktivity nebo vystoupení studentských kapel.

Ve středu 21. září se pak Rok jedna přesune do centra Plzně, kde na účastníky dopoledne čeká brunch v Kulturce, odpoledne pak univerzitní swap nebo prohlídka města od Visit Plzeň. Zájemci mohou také společně navštívit Galerii Ladislava Sutnara a večer jsou zváni do univerzitní kavárny Družba, kde na absolvent ZČU Filip Koryta a jeho hosté budou diskutovat o tom, jak zvládat studium třeba i s duševním onemocněním a kde hledat na ZČU podporu a pomoc. 

Doprovodnou akcí Roku jedna bude tradiční Pivo s rektorem. Neformální setkání, kdy studentům pivo načepuje sám rektor Miroslav Holeček, se uskuteční ve čtvrtek 22. září od 16 hodin na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj. Pro nové i stávající studenty je akce skvělou příležitostí seznámit se osobně s rektorem Miroslavem Holečkem a popovídat si s ním v přátelské atmosféře, mimo zdi učeben. I letos se bude čepovat světlý ležák Ventill z minipivovaru Proud, který vaří pivo v prostorách zrekonstruované pivovarské elektrárny v areálu Plzeňského Prazdroje. Kromě zářivě zlatého Ventillu, který má charakter českého ležáku s jemnou chmelovou a sladovou vůní, budou na čepu připravena například také polotmavá IPA nebo nealko IPA Proovan. Studenti i zaměstnanci ZČU mají během akce nárok na dvě piva zdarma.

Kromě akcí se studující mohou těšit i na některé novinky z dílny univerzitního IT oddělení (CIV).  To připravilo novou aplikaci, která umožňuje studentům i zaměstnancům ZČU „bezpapírově“ získat mezinárodní průkaz ISIC, ITIC nebo ALIVE. S průkazy lze čerpat výhodné nabídky a slevy například na dopravu, kulturu, jídlo nebo sport po celém světě. Díky aplikaci lze o průkaz zažádat bez nutnosti shánět potvrzení o studiu nebo vyplňovat žádost. Žadateli stačí odsouhlasit správnost osobních informací a potvrdit jejich předání společnosti, která průkazy vydává. „Protože se chováme ekologicky, podporujeme vydání digitálního průkazu – tedy bez plastové kartičky,“ uvádí k novince Šárka Zuzjaková, která celou akci koordinovala. „Pro využití všech výhod stačí do chytrého telefonu nainstalovat aplikaci ALIVE APP, přihlásit se ke svému účtu a je hotovo,“ dodává s úsměvem.

Druhou novinkou je oficiální spuštění mobilní aplikace IS/STAG mobile pro přístup k údajům studijní agendy. Ta umožňuje například zobrazit důležitá oznámení, kontrolovat rozvrh, vypsané termíny zápočtů i zkoušek a zobrazit jídelníček univerzitních menz. Aplikace pro Android telefony je připravena ke stažení, uživatelé systému iOS ji budou mít k dispozici již brzy.

Celouniverzitní

Šárka Stará

16. 09. 2022