Mezinárodní spolupráce probíhá i v oblasti infrastruktury

International Spolupráce Univerzita

V pondělí 19. září navštívilo Západočeskou univerzitu v Plzni vedení organizace Studentenwerk Niederbayern/Oberpfalz (STWNO) z Řezna.

STWNO je servisní organizace bavorských vysokých škol, jejíž působnost zahrnuje činnosti naší Správy kolejí a menz (SKM), ale věnuje se také oblasti poradenství a finančních služeb studujícím, a to v regionu Dolního Bavorska a Horní Falce, tedy na univerzitách v Deggendorfu, Landshutu, Pasově a Řezně.

Jednání se za ZČU zúčastnila prorektorka pro internacionalizaci Dita Hommerová, kvestor Petr Hofman, ředitel SKM Petr Jícha a ředitel útvaru Provoz a služby Jiří Fiala.

„Jednání navazovalo na naši předchozí návštěvu v Řezně, kde jsme se s německými kolegy vzájemně informovali o oblastech působnosti. Rovněž jsme měli možnost vidět provoz menzy a kaváren v řezenském univerzitním kampusu a navštívit jednu z jejich nových kolejí,“ popisuje kvestor Petr Hofman. „Velmi nás zaujal systém opakovaně použitelného nádobí pro odběr jídel v menze. Inspirativní je rovněž výroba zmrzliny a cukrovinek vlastními silami,“ dodává ředitel SKM Petr Jícha

Na programu zářijového setkání v Plzni byla dopolední návštěva provozu menzy a prohlídka kolejí Máchova a Bolevecká. Nově zrekonstruovaná kolej Máchova 20 se přitom svým vybavením blíží německým kolejím. „Hosty asi nejvíce zaujal náš nový hydraulický naklepávač masa. Ocenili i naši na místě připravovanou thajskou kuchyni,“ zmiňuje Petr Jícha.

Po obědě si zahraniční návštěva prohlédla zázemí kampusu, navštívila Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara, provozovatele kaváren v kampusu a univerzitní knihovnu. Celodenní program byl zakončen pracovním jednáním, při němž účastníci sdíleli své zkušenosti, diskutovali o palčivých otázkách cen a úspory energií i možnostech přeshraniční spolupráce.

„Internacionalizace včetně sdílení poznatků i v oblasti infrastruktury je pro vytvoření mezinárodního otevřeného a přátelského univerzitního prostředí nezbytná. Na začátku roku 2023 bude proto připraven dílčí projekt pro mobility personálu dle dohody obou stran a bude podán projekt na zajištění finančních prostředků pro tuto mobilitu přeshraničně,“ uzavírá prorektorka pro internacionalizaci Dita Hommerová.  

Galerie


Jedna z kolejí řezenské univerzity je přímo součástí komplexu budov u brány známého Kamenného mostu.

Celouniverzitní

21. 09. 2022