Po japonském vydání vychází kniha komiksů Iogi také česky

Absolventi Studující Úspěchy

V nakladatelství Kavka, knižní a výtvarná kultura, vychází kniha Iogi – soubor komiksů, které pod vedením kreslíře a pedagoga Václava Šlajcha vytvořili studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Komiksy vznikly podle scénářů česko-francouzského básníka Jeana-Gasparda Páleníčka.

Jedenáct poetických pohledů na běžný každodenní život v soudobém Japonsku, daleko od gejš, robotů, otaku, automatů na kalhotky a dalších ustálených představ o zemi vycházejícího slunce. Jedenáct příběhů převážně zasazených v typické rezidenční čtvrti Suginami na západě Tokia, kolem nádražíčka Iogi, na scénáře básníka Jeana-Gasparda Páleníčka. Jedenáct výtvarných stylů kreslířů z České republiky, Slovenska, Ukrajiny a Ruska - tehdy studentů ateliéru Mediální ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara - pod uměleckým vedením zavedeného komiksového autora Václava Šlajcha.

Díky originální pedagogické koncepci byli kreslíři v rámci příprav nuceni opustit předsudky o vzdálené zemi, za pomoci jejich pedagoga a Páleníčka nastudovat zeměpisné, historické a společenské parametry jim neznámých míst, jazykovým a kulturním bariérám navzdory, a důkladně tak procvičit svou citlivost, imaginaci i pozorovací schopnosti, které jsou základem každé tvůrčí činnosti, k docílení co největší míry pravdivosti. Tento aspekt otevřenosti odlišným kulturám byl ještě posílen tím, že se na projektu s francouzsko-českým básníkem podíleli studenti z České republiky, Slovenska, Ruska i ukrajinského původu.

Japonský salaryman se rozhodne se vším praštit a odjet na vzdálený ostrov pěstovat sůl. Rocker hraje po nocích s kapelou v místních klubech a přes den dělá popeláře. Autor mangy oceněný v Angoulême si přivydělává prací v domově důchodců, aby si mohl zachovat autorskou integritu. Otec o víkendu jde svátečně s postiženým synem do sousedního plaveckého bazénu… 

Kniha vyšla v roce 2021 v japonštině, nyní vychází její česká mutace. Již krátce po svém vydání v Japonsku získala kniha bronzové ocenění v 15. ročníku ceny Japan International Manga Award za nejlepší komiks roku 2021. Je to poprvé, co cena byla udělena dílu z České republiky.

Kniha Iogi bude slavnostně představena a pokřtěna v pátek 8. prosince od 18 hodin v knihkupectví KAVKA a koupit si ji můžete na webu.


titulní fotografie: Alex Dym

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

tisková zpráva knihkupectví KAVKA

28. 11. 2022