AlzApp boduje v soutěži pro kreativní startupy

Aplikaci, která pomáhá lidem trpícím Alzheimerovou chorobou, vyvíjí studentka Sutnarky.

Studentka magisterského ateliéru Intermédia na Sutnarce Iva Coelho vyvíjí aplikaci AlzApp jako součást své diplomové práce. Už nyní však její práce, která je ve fázi testování, vzbuzuje velkou pozornost. Třetím místem ji ocenila porota národního kola mezinárodní soutěže pro kreativní startupy Creative Business Cup 2016. Senzorový mechanismus automaticky pacientům připomíná každodenní činnosti a pomáhá jim trénovat paměť, čímž jim zároveň umožňuje zůstat co nejdéle v domácí péči.

Autorka ke svému projektu říká:

"Cílem projektu je pomoci lidem s Alzheimerovou chorobou. Protože neexistuje žádná léčba této nemoci, ráda bych, aby se jejich život zjednodušil. Pacienti s Alzheimerovou chorobou zapomínají, co právě dělají, co měli v plánu, kde jsou nebo s kým jsou. Svou prací na jejich potřeby reaguji ve dvou fázích – každodenní pomoc a trénování paměti. V první fázi používám zvukové čipy, které pomáhají lidem nezapomenout, co právě dělají na určitých místech svých domovů. Například v chodbě mají čip, který je při odchodu upozorní: ‚Nezapomeňte vzít svůj telefon, klíče a zamknout dveře'. Nestane se jim tak, že by se někde ztratili a neměli u sebe telefon. V koupelně je další čip, který říká: ‚Umýt obličej, vyčistit zuby, učesat'. Pacienti se tak vyhnou stresovým situacím, kvůli kterým se nemoc zpravidla rychleji zhoršuje. Používám několik typů čipu: se světelným senzorem, s pohybovým čidlem, s časovým spínačem a s tlačítkem. Ve druhé fázi řeším otázku osobních informací ze soukromých životů pacientů – slepé místo, které podobné aplikace pro zlepšení paměti neřeší. Aplikace bude šitá na míru pro každého uživatele, na základě jeho potřeb ji nastaví jeho příbuzní. Pacientovi tak pomůže zapamatovat si například jméno manžela/manželky či počet a jména vnoučat."

Cílem národního kola soutěže Creative Business Cup bylo nejen podpořit vznikající projekty, ale také upozornit na rostoucí význam kreativních průmyslů u nás i ve světě.


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

19. 09. 2016