Zástupci partnerské univerzity al-Mustafá v íránském Qomu zavítali na ZČU

Západočeskou univerzitu v Plzni navštívili 26. září zástupci partnerské univerzity al-Mustafá v íránském Qomu. Katedra blízkovýchodních studií Fakulty filozofické ZČU spolupracuje s touto univerzitou již více než tři roky.

Studenti blízkovýchodních studií vyjíždějí každý rok do Íránu spolu s vyučujícími na měsíční studijně-výzkumné pobyty, které společně zajišťuje katedra a Institut krátkodobých studijnách pobytů (ISTES) univerzity al-Mustafá. Studenti zde v rámci intenzivního výukového plánu prohlubují své znalosti dějin a náboženství regionu a osvojují si základy perštiny. ISTES pak rovněž poskytuje pracovníkům katedry zázemí pro výzkumné pobyty.

Prorektor univerzity al-Mustafá Mehdi Rajaei, ředitel ISTESu Mohsen Malek Afzali a ředitel univerzitního centra v Berlíně Mehdi Esfahani přijeli na ZČU projednat možnosti prohloubení spolupráce jak ve studijní, tak především ve výzkumné oblasti. Setkali se s rektorem ZČU Miroslavem Holečkem, prorektorem Ladislavem Čepičkou, děkanem fakulty filozofické Pavlem Vařekou a pracovníky a studenty katedry blízkovýchodních studií. Výsledkem návštěvy bylo jak zajištění pokračování studijních pobytů v Qomu, tak návrh konkrétních společných výzkumných projektů, které chtějí obě univerzity v budoucnu uskutečnit.

Galerie


Fakulta filozofická

07. 10. 2016