Design sady servírovacího nádobí, která nese název GEMSTONE, je inspirován tvarem kamenů ve Svatováclavské koruně. Její autorkou je studentka Sutnarky Mária Kobelová.
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR trénoval před Světovou kuchařskou olympiádou přímo v budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, kde vznikla i sada servírovacího nádobí pro reprezentaci naší země v Erfurtu. Hlavním cílem bylo doladit všechny detaily prezentace soutěžních pokrmů a tabule tak, jak budou vypadat na olympiádě.
Kuchařská olympiáda v Erfurtu je nejprestižnější mezinárodní kuchařská soutěž s více než stoletou tradicí. Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR je národní reprezentací, která bude na olympiádě bojovat v konkurenci více než třiceti států. Tým do Erfurtu odjíždí 21. října a vrací se 26. října. Ústředním tématem, se kterým český národní tým pracuje, je Karel IV.
Se stejným námětem pracovali i studenti ateliéru keramika pod vedením Gabriela Vacha. Autorkou vítězného návrhu je Mária Kobelová, jejíž kolekce se tvarově inspiruje korunovačními klenoty – nese křivky dle konkrétních kamenů, kterými je vykládána Svatováclavská koruna. Kombinace porcelánu a kovu prezentuje zároveň šperkařský rukopis autorky.
Na Kuchařské olympiádě se soutěží ve dvou disciplínách.
Jako první bude tým připravovat výstavu svých prací dle zadání. Jedná se
například o vegetariánské tříchodové menu, čtyři dezerty, skulpturu,
osmiporcovou slavnostní mísu, finger food, pětichodové menu apod.
Všechny
pokrmy se budou instalovat na originálně vytvořený porcelán z dílny
Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni.
"Gabriel Vach zadal studentům náročný úkol vytvořit inventář postavený na tématu Karla IV. Tým si vybral z desítek návrhů studentů práci Márie Kobelové. Tvary vychází ze Svatováclavské koruny a jsou zároveň odrazem lásky Márie ke šperku. Pro nás je radost s takovým inventářem pracovat. Spolupráce si nesmírně vážíme," podotýká Tomáš Popp, manažer národního týmu.
„Možnost vtisknout tvář prezentaci národního týmu kuchařů a cukrářů na mezinárodní olympiádě prostřednictvím originální sady nádobí pro servírování vnímám jako prestižní záležitost a věřím, že i s naším přispěním dosáhne český tým co nejlepšího umístění," doplňuje děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Josef Mištera.
"Druhá disciplína spočívá v přípravě 110 porcí tříchodového menu. Podává se hostům, kteří si dopředu menu zakoupili. My budeme jako předkrm vařit candáta s račí terinou. Hlavní chod bude postavený na dančím mase a v dezertu se objeví rybíz, jogurt i zelený ječmen," vysvětluje Jan Horký, kapitán národního týmu. Menu bude vařit tým složený ze čtyř kuchařů, jedné cukrářky a kapitána. Na přípravu je vymezen čas šest hodin.
"Na
poslední Olympiádě v roce 2012 jsme skončili patnáctí. Letos bychom se
chtěli umístit do desátého místa. Konkurence je však velice silná. V
posledních letech dominuj severské státy - Švédsko, Norsko, Dánsko.
Národní tým se ale o nejlepší umístění popere," říká Jan Horký.
Autorka porcelánu Mária Kobelová, v pozadí členové Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR
Ladily se detaily prezentace pokrmů na kuchařské olympiádě.
Záleží na každém detailu.
Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara |
Lenka Kodýtková |
13. 10. 2016 |