Nádobí pro mezinárodní kuchařskou olympiádu pochází ze Sutnarky

Design sady servírovacího nádobí, která nese název GEMSTONE, je inspirován tvarem kamenů ve Svatováclavské koruně. Její autorkou je studentka Sutnarky Mária Kobelová.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR trénoval před Světovou kuchařskou olympiádou přímo v budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, kde vznikla i sada servírovacího nádobí pro reprezentaci naší země v Erfurtu. Hlavním cílem bylo doladit všechny detaily prezentace soutěžních pokrmů a tabule tak, jak budou vypadat na olympiádě.

Kuchařská olympiáda v Erfurtu je nejprestižnější mezinárodní kuchařská soutěž s více než stoletou tradicí. Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR je národní reprezentací, která bude na olympiádě bojovat v konkurenci více než třiceti států. Tým do Erfurtu odjíždí 21. října a vrací se 26. října. Ústředním tématem, se kterým český národní tým pracuje, je Karel IV.

Se stejným námětem pracovali i studenti ateliéru keramika pod vedením Gabriela Vacha. Autorkou vítězného návrhu je Mária Kobelová, jejíž kolekce se tvarově inspiruje korunovačními klenoty – nese křivky dle konkrétních kamenů, kterými je vykládána Svatováclavská koruna. Kombinace porcelánu a kovu prezentuje zároveň šperkařský rukopis autorky.

Na Kuchařské olympiádě se soutěží ve dvou disciplínách. Jako první bude tým připravovat výstavu svých prací dle zadání. Jedná se například o vegetariánské tříchodové menu, čtyři dezerty, skulpturu, osmiporcovou slavnostní mísu, finger food, pětichodové menu apod.
Všechny pokrmy se budou instalovat na originálně vytvořený porcelán z dílny Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni.

"Gabriel Vach zadal studentům náročný úkol vytvořit inventář postavený na tématu Karla IV. Tým si vybral z desítek návrhů studentů práci Márie Kobelové. Tvary vychází ze Svatováclavské koruny a jsou zároveň odrazem lásky Márie ke šperku. Pro nás je radost s takovým inventářem pracovat. Spolupráce si nesmírně vážíme," podotýká Tomáš Popp, manažer národního týmu.

Možnost vtisknout tvář prezentaci národního týmu kuchařů a cukrářů na mezinárodní olympiádě prostřednictvím originální sady nádobí pro servírování vnímám jako prestižní záležitost a věřím, že i s naším přispěním dosáhne český tým co nejlepšího umístění," doplňuje děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Josef Mištera.

"Druhá disciplína spočívá v přípravě 110 porcí tříchodového menu. Podává se hostům, kteří si dopředu menu zakoupili. My budeme jako předkrm vařit candáta s račí terinou. Hlavní chod bude postavený na dančím mase a v dezertu se objeví rybíz, jogurt i zelený ječmen," vysvětluje Jan Horký, kapitán národního týmu. Menu bude vařit tým složený ze čtyř kuchařů, jedné cukrářky a kapitána. Na přípravu je vymezen čas šest hodin.

"Na poslední Olympiádě v roce 2012 jsme skončili patnáctí. Letos bychom se chtěli umístit do desátého místa. Konkurence je však velice silná. V posledních letech dominuj severské státy - Švédsko, Norsko, Dánsko. Národní tým se ale o nejlepší umístění popere," říká Jan Horký.

Galerie


Autorka porcelánu Mária Kobelová, v pozadí členové Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR

Ladily se detaily prezentace pokrmů na kuchařské olympiádě.

Záleží na každém detailu.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

13. 10. 2016