Studenti absolvovali Letní univerzitu v Jaderné elektrárně Temelín

Pět studentů z elektrotechnické fakulty prošlo náročným psychologickým hodnocením, a bylo vybráno k účasti na Letní univerzitě Temelín, kterou každý rok o prázdninách pořádá Jaderná elektrárna Temelín.

Studenti mají tak během dvou týdnů možnost se podrobně seznámit s fungováním Jaderné elektrárny Temelín, na programu jsou přednášky zaměstnanců elektrárny i externích odborníků, součástí stáže jsou i exkurze do areálu elektrárny a prohlídka jednotlivých zařízení. Cílem pobytu je tedy nejen umožnit praxi v provozu, ale také nabídnout možnost budoucí spolupráce nebo získání stipendia.

Naši elektrotechnickou fakultu letos reprezentovali Vít Pokorný, Ondřej Michal, Jan Šprisl, Petr Hoch a Petr Bouchal, kteří se s námi podělili o dojmy a zkušenosti.

Mezi studenty techniky je Letní univerzita na Temelíně a Dukovanech poměrně prestižní událostí, díky které mohou účastníci získat spoustu zajímavých informací týkající se chodu jaderné elektrárny, poznat se s odborníky z praxe a vytvořit si cenné kontakty do budoucího zaměstnání. Pro účast na letní univerzitě jsme museli splnit psychotesty a zároveň být vybráni ze zhruba 110 zájemců. Univerzita trvala dva týdny a účastnilo se nás 35. Po celou dobu se o nás perfektně starali a vymýšleli program pan Šimák s paní Balounovou. Díky univerzitě jsem získal spoustu nových informací o chodu elektrárny, vyzkoušel si, jak některé věci fungují v praxi, měl možnost diskuze s odborníky a v neposlední řadě jsem se zde seznámil se studenty z ostatních univerzit. Univerzita pro mě byla velkým přínosem a zážitkem na který budu určitě rád vzpomínat,“ rekapituluje svoji účast na stáži Vít Pokorný.
Letní univerzita nabídla studentům zajímavý program plný přednášek expertů z oboru a exkurzí do samotné jaderné elektrárny.
Musím uznat, že jsme měli opravdu velice nabitý program plný zajímavých přednášek od různých odborníků z elektrárny. Nedá se ani popsat slovy kolik informací člověk nasál během přednášek, které mapovali v podstatě celou Jadernou elektrárnu Temelín, od primáru až po samotné vyvedení výkonu. To celé bylo okořeněno mnoha našlapanými kilometry v elektrárně. Exkurze prováděli pracovníci jednotlivých oddělení elektrárny, takže jsme měli informace takříkajíc z první ruky a dostali jsme se na místa, kam se člověk jen tak nedostane. Už jen proto byla pro mě celá letní Univerzita zážitkem, na který jen tak nezapomenu,“ dodává Ondřej Michal.

Pomyslnou třešničkou na dortu pak byla příležitost navštívit kontrolované pásmo (KP) zrovna odstaveného druhého bloku elektrárny a mít možnost podívat se do útrob samotného reaktoru.
Vstup do KP byl poměrně komplikovaný, ale díky předchozímu školení jsme vše dobře zvládli. Před vstupem do KP jsme se museli převléci do žlutých kombinéz, mohli jsme si nechat pouze spodní prádlo a všechny osobní věci jsme měli zamčené ve skříňce, také jsme obdrželi svůj osobní dozimetr. Cesta k reaktorovému sálu byla poměrně dlouhá a vedla několika tunely, které vedou nad zemí a vedou do obestavby reaktoru. Po vstupu do reaktorového sálu mi proběhl mráz po zádech. První mě zaujal obrovský polární jeřáb u stropu kontejnmentu. Následně obrovská šachta reaktoru, do které se dalo z části nahlédnout a bazén s vyhořelým palivem. Podél stěn byly umístěny části rozloženého reaktoru, ke kterým jsme získali perfektní výklad a spoustu fotek. Cestou zpět jsme museli projít několika kontrolami, zda jsme nebyli povrchově kontaminováni ionizujícím zářením a odevzdávali jsme své dozimetry, nikdo z nás nezískal ani jeden mS (jednotka dávky ionizujícího záření). Byl to neskutečný zážitek a budu na něj velice rád vzpomínat,“ shrnuje své dojmy z letní univerzity Petr Hoch.

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Kateřina MODRÁ

14. 10. 2016