Divadlo J. K. Tyla zve studenty a zaměstnance ZČU na koncertní lahůdky za zvýhodněné vstupné

Naděje světové opery se scházejí v Plzni, a to ve dvou koncertech v Divadle J. K. Tyla. Studenti mohou koncert navštívit za 70 Kč, pro zaměstnance ZČU nabízí divadlo 50% slevu.

V sobotu 12. listopadu se ve Velkém divadle uskutečnil první koncert, na kterém se představili laureáti Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka. Soutěž, která se v Karlových Varech koná již jedenapadesát let, pomohla nastartovat úspěšnou kariéru mnoha světově proslulých pěvců včetně Gabriely Beňačkové, Evy Urbanové nebo Adama Plachetky. Každoročně se v západočeských lázních schází okolo stovky mladých pěvců z celého světa a jejich umění hodnotí mezinárodní porota složená z významných osobností na poli klasické hudby. Kromě již zmiňované Gabriely Beňačkové v porotě zasedá Eva Randová, Antonio Carangelo nebo ředitel Divadla J. K. Tyla Martin Otava. Předseda poroty, legendární tenorista Peter Dvorský, také uvedl plzeňský koncert vítězů a doprovodil jej osobními vzpomínkami. Za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru, který řídil dirigent František Drs, zazněly oblíbené árie z oper Turandot, Trubadúr, Tosca či Madam Butterfly. 

Druhý koncert, na kterém se již letos podruhé ve Velkém divadle představí pěvci z operního studia Univerzity Britské Kolumbie, se koná 3. prosince ve Velkém divadle. Diváci je znají již z jejich únorového galakoncertu, kde zpěváci zaujali nejen skvělými pěveckými výkony, ale také svým, u koncertů nevídaným, hereckým nasazením. Na adventním koncertu se diváci se mohou těšit na árie z Wagnerových oper Tannhäuser, Valkýra a Mistři pěvci norimberští. Dále zazní úryvky z Mozartových oper Únos ze serailu a Don Giovanni, árie z Beethovenova Fidelia a mnoho dalších. Třešničkou na dortu budou árie z Rusalky a Prodané nevěsty, zpívané zahraničními pěvci v originále. Ostatně perfektní češtinou zaujali interpreti z Kanady už během svého prvního vystoupení v Plzni. Jejich obliba v české operní literatuře pramení z dlouholeté spolupráce a přátelství zakladatelky studia, paní profesorky Nancy Hermiston, a šéfdirigenta orchestru DJKT Norberta Baxy.

Více představení za zvýhodněné vstupné pro studenty a zaměstnance ZČU najdete na stránkách DJKT.

Celouniverzitní

08. 11. 2016