Přednáškový cyklus otevře téma mezigeneračních vztahů v současné české rodině

Další díl přednáškového cyklu filozofické fakulty a Studijní vědecké knihovny pokračuje ve středu 16. listopadu od 17 hodin přednáškovým blokem, který představí tři konkrétní empirické výzkumy zaměřené na mezigenerační vztahy v současné české společnosti.

Stárnutí populace představuje jednu z nejzásadnějších změn, jíž bude Evropa v následujících dekádách čelit. Tyto trendy výrazně zasahují i do podoby rodiny. Stáváme se svědky situace, kdy vlivem rostoucí délky života a klesající porodnosti žije vedle sebe po delší dobu více generací, přičemž ve společnosti výrazně stoupá zastoupení lidí vyššího věku. V přednáškovém bloku představí Hynek Jeřábek Vztahy mezi generacemi v situaci pečování, Jaroslava Hasmanová Marhánková pak otevře téma Prarodičovství jako klíčová součást mezigenerační solidarity a opomíjený aspekt české rodinné politiky a závěr bude patřit přednášce Proč jsou (ne)úspěšné mezigenerační přenosy religiozity Jana Váně.

Přednáška nazvaná Mezigenerační vztahy v současné české rodiny se koná ve středu 16. listopadu od 17 hodin ve Vzdělávacím centru SVK PK, Smetanovy sady 2, Plzeň.

Fakulta filozofická

Kateřina MODRÁ

10. 11. 2016