Vznik Charty 77 připomíná památník vytvořený studentem ZČU

Martin Brůha, student FDULS, vytvořil pomník, který byl odhalen ve čtvrtek 5. ledna na Praze 6, v místě, kde STB zatkla Václava Havla a Pavla Landovského.
Student z ateliéru nových médií na fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Martin Brůha je autorem památníku, který se skládá ze sloupu s několika poštovními schránkami s klíčky nad sebou. Jejich stěny jsou průhledné a uvnitř nich je text Charty, který si lidé mohou vzít. Pomníček stojí v místě, kde 6. ledna 1977 zatkla Státní bezpečnost Václava Havla a Pavla Landovského poté, co před ní ujížděli s prohlášením Charty 77 a seznamem podpisů k poštovním schránkám. Dočasný pomník na svém místě zůstane jeden měsíc, v jehož průběhu budou dopisy s původním zněním Charty 77 do schránek průběžně doplňovány.
Dílo je stavěno primárně na dvou faktorech odkazujících na rok 1977. Transparentnost, která znázorňuje jistým způsobem potlačené povědomí o existenci dopisů Charty 77 a nedosažitelnost dvou až tří vrchních schránek navádějících pozorovatele k úvaze nad dostupností, či spíše nedostupností těchto dopisů v tehdejší kritické době. Vizualitu díla jsem zakládal na vzhledu schránek, ze kterých jsem se snažil vytvořit výraznou, nicméně citlivou a čistou kompozici s ohledem na již zmíněné dva základní faktory, " vysvětluje Martin Brůha.
Autor pracoval pod vedením Vladimíra Merty a tvorba díla, jehož finální podoba se v průběhu realizace od původních návrhů příliš nezměnila, mu zabrala zhruba tři týdny.


Galerie


Celouniverzitní

06. 01. 2017