Plzeňské divadlo je stále možné navštívit se slevou

Studenti i zaměstnanci univerzity mají možnost zhlédnout vybraná představení Divadla J. K.Tyla za zvýhodněné vstupné. Aktualizovaný seznam představení je možné sledovat na stránkách divadla. Na únor pak chystá plzeňské divadlo zajímavé premiéry i akce.
Hlavní událostí února bude zcela určitě premiéra představení Tři sestry A. P. Čechova v režii Michala Vajdičky. V plzeňském divadle se tato klasická hra objeví po 36 letech a nastudoval ji slovenský režisér Michal Vajdička, známý mimo jiné díky kultovním inscenacím Dejvického divadla Ucpanej systém nebo Racek. V rolích sester Olgy, Máši a Ireny se představí Jana Kubátová, Apolena Veldová a Zuzana Ščerbová. „Doufám, že diváci budou příjemně překvapeni. I když možná očekávají ruskou chandru, v našem pojetí tomu tak není. Sám Čechov tvrdil, že píše komedie. Tři sestry Michala Vajdičky budou tragikomické, takové, jaký je život,“ říká Apolena Veldová a prozrazuje, že role Máši, kterou již hrála před 17 lety, patří k jejím oblíbeným.

Ve čtvrtek 9. února bude Malá scéna DJKT hostit multižánrový hudební festival Songfest, bohatý doprovodný program začíná v 16 hodin a je přístupný zdarma, od 19 hodin následuje Koncert roku Kohouta, vstupenky na něj jsou v prodeji v pokladně předprodeje ve Smetanových sadech 16 za 250 Kč. Festival Songfest, který každoročně vítá příchod nového čínského roku, servíruje divákům jedinečný koktejl koncertů a doprovodných akcí. Letos se koná již pošestnácté. „Po roku ohnivé Opice přichází rok Kohouta. Z celého čínského zvěrokruhu dvanácti zvířat je právě Kohout tím nejvíce extravagantním znamením. Symbolizuje fantazii a cit pro společenskou spravedlnost,“ říká zakladatelka festivalu Feng-yűn Song. Největším lákadlem Songfestu v Plzni bude Charisu, hráč na autentický mongolský nástroj morin quur. Diváci se mohou těšit na perkusistu Jaroslava Kořána, bubeníka Alana Vitouše nebo Ledeckou dudáckou muziku. Výsostné postavení ve večerním programu bude patřit Feng-yűn Song a jazzové kapele Trio PUO, kteří na Songfestu představí i své zbrusu nové album Děvče z Ta-panu.

O den později, v pátek 10. února, se na Malé scéně DJKT představí studenti pěveckého oddělení Plzeňské konzervatoře v představení Figarooooo!, které je zkrácenou verzí Mozartovy opery Figarova svatba. Milostné motanice, převleky, intriky, to vše se odehraje během jednoho bláznivého dne, aby pak v noci došlo k usmíření a očišťujícímu odpuštění, které Mozartova hudba doslova korunuje. Režisérkou projektu je Magdalena Švecová, za dirigentským pultem bude Dalibor Bárta.

Soubor muzikálu Divadla J. K. Tyla chystá v novém roce sérií tří koncertů nazvaných Jsme muzikál! První z nich se odehraje 18. února na Nové scéně, svým fanouškům nabídne to nejlepší z aktuálního repertoáru a zazní i další hity z českých a světových muzikálů, které se možná v blízké době na repertoáru objeví. Diváci se mohou těšit na písně ze známých titulů, jakými jsou Kočky, Hello, Dolly!, Bonnie & Clyde, Kdyby 1000 klarinetů, Evita, Jesus Christ Superstar nebo Bídníci. Kromě oblíbených stálic plzeňského souboru vystoupí na každém z koncertů také dva hosté. V únoru to bude Eva Pilarová a Jan Cina.

Únor pak divadlo završí Divadelním plesem, který se uskuteční 24. února v Měšťanské besedě. Mottem letošního bálu je: "Krátké sukně, dlouhý večírek!" K tanci a poslechu bude stejně jako vloni hrát Taneční orchestr Miroslava Novotného. V rytmu swingu se návštěvníci protančí do rozverných třicátých let, těšit se ale mohou i na taneční repertoár klasických velkých plesů. Orchestr DJKT pod vedením Jiřího Štrunce zahraje mimo jiné slavný Straussův valčík Na krásném modrém Dunaji a mnoho dalších krásných melodií. Program zahájí balet za doprovodu orchestru polonézou z Labutího jezera a s ukázkou toho nejlepšího ze svého repertoáru se pochlubí každý z uměleckých souborů divadla, těšit se můžete na árie z operety Pařížský život, na písničky z muzikálu Kdyby 1000 klarinetů nebo na vystoupení nové kapely souboru činohry. Bláznivé půlnoční překvapení bude letos v režii baletu!

Celouniverzitní

Kateřina MODRÁ

16. 01. 2017