Excelentní výstupy ve vědách o Zemi na pedagogické fakultě

Mezinárodní tým, jehož členem je také Pavel Mentlík z Centra biologie geověd a envigogiky Pedagogické fakulty ZČU, publikoval v prestižním vědeckém časopise již třetí výstup věnující se problematice hluboko se rozpadajících skalních hřbetů ve vysokých pohořích.

Hluboko se rozpadající skalní hřbety ve vysokých pohořích (konkrétně v Západních Tatrách) jsou náplní článku, který byl publikován v prestižním vědeckém časopise Quaternary Science Reviews. Druhý spoluautor článku je Pavel Mentlík z Centra biologie geověd a envigogiky pedagogické fakulty. Jedná se o třetí výstup k této problematice, který byl v poslední době mezinárodním týmem složeným z pracovníků z přírodovědeckých fakult Ostravské univerzity a Univerzity Karlovy v Praze, Pedagogické fakulty ZČU v Plzni a vědců z Francie a Nového Zélandu publikován v prestižních vědeckých časopisech. Tým tuto problematiku řešil v posledních třech letech v rámci grantu Grantové agentury České republiky.

Publikované výsledky odhalily, v jaké době a jakou rychlostí se skalní hřbety rozpadají a ukazují na pravděpodobný vztah mezi začátkem rozpadu hřbetů a měnícími se klimatickými podmínkami. Rozpad skalních hřbetů má ve velehorském prostředí velký význam, protože jsou na něj navázané další procesy jako například skalní laviny, o kterých pojednával jeden z předchozích článků publikovaných týmem.

Článek publikovaný ve vědeckém časopise Quaternary Science Reviews je dostupný na stránce ScienceDirect.

Fakulta pedagogická

Jan BAŤKO

30. 01. 2017