Město Plzeň darovalo elektrotechnické fakultě dron

Bezpilotní letadlo Robodrone Kingfisher v ceně 330 tisíc korun předali v úterý 31. ledna zástupci města Plzně děkanovi elektrotechnické fakulty Jiřímu Hammerbauerovi.
Předáním dronu tak město Plzeň navazuje na rozvíjející se spolupráci v oblasti vzdělávání a vývoje.

Západočeská univerzita je pro nás důležitým partnerem. I na ní závisí, zda budeme mít v Plzni dostatek kvalifikovaných expertů pro technické obory. Máme ambice stát se moderní metropolí lákavou pro firmy z oblasti výzkumu a vývoje. Aktuálně se na ZČU rozbíhá například certifikátový program zaměřený na bezpilotní letectví, jehož vznik jsme iniciovali,“ řekl primátor Martin Zrzavecký. Jde o jediný program svého druhu v České republice, jenž bude možné od příštího akademického roku studovat právě na Západočeské univerzitě v Plzni.

Po absolvování tohoto certifikátového programu budou studenti schopni samostatně vést projekty v oblasti stavby nebo využití bezpilotních leteckých prostředků, a zvýší se tak jejich cena na trhu práce. Velmi oceňuji, že díky těmto aktivitám dochází k prohloubení spolupráce na společných projektech s městem Plzní. Kromě dronů jsou naši odborníci připraveni aktivně se podílet také na rozvoji konceptu Smart City Plzeň a v oblasti internetu věcí,“ uvedl rektor ZČU Miroslav Holeček.

Výukový program zajistí univerzita, zaměstnanci Správy informačních technologií města Plzně, konkrétně úseků Dronet a Drony SITMP, se do něj zapojí jako lektoři. Studentům poskytnou průpravu související se stavbou i provozem dronů, legislativou a letovou praxí.

Kromě přínosu v rámci zmíněného výukového programu najde nový bezpilotní letoun využití také v oblasti vývoje, a to například v návaznosti na chytrý hasičský oblek, za jehož sestrojením stojí právě fakulta elektrotechnická. Dron například může nést senzory měřící plyny, fungovat jako součást komunikace a podobně,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Galerie


Fakulta elektrotechnická

31. 01. 2017