Daleko od domova

Studentka Sutnarky sbírala zkušenosti na Chapman University v Kalifornii.

Výjimečnou příležitost strávit měsíc na stáži v USA měla studentka magisterského studia na FDULS Štěpánka Jislová, jejíž hlavní specializací je komiks a ilustrace. Poté, co úspěšně prošla výběrovým řízením, byla pozvána na Chapman University v Kalifornii (konkrétně její Wilkinson College of Arts, Humanities and Social Sciences) jako její první stážistka podpořená grantem  EU „Getting to know Europe“, který si klade za cíl větší osvětu a rozvíjení vazeb mezi Evropskou unií a USA. Projekt Chapman University se konkrétně zaměřil na evropská kulturní a kreativní odvětví.  Proto do programu české umělkyně patřila i série přednášek a workshopů s místními studenty, kde představila nejen svoji tvorbu, ale také například hovořila o procesu vzniku komiksové knihy, o evropské komiksové scéně nebo o aktivitách skupiny „Laydeez do Comics“, která v různých světových městech sdružuje ženy – autorky komiksů a podporuje je v jejich dalším uměleckém rozvoji skrze tématické přednášky, sympozia, výstavní činnost apod.

Hlavním výstupem pobytu v Kalifornii měl být osmistránkový komiks na téma „Domov a identita“, v průběhu stáže však navíc mladá umělkyně vytvořila i 55 stránek čítající komiksový deník, který jí nejen umožnil zachytit nevšední zážitky a dojmy z pobytu v USA, ale zcela v duchu hlavního cíle projektu sloužil i jako pojítko s rodinou a přáteli v Evropě, jelikož stránky deníku pravidelně uveřejňovala na facebooku. Komiksy Štěpánky Jislové budou v rámci pokračujícího projektu součástí připravované výstavy v USA.

Kreslit komiks o našem železobetonovém sídlišti v Praze v prostředí prosluněné Kalifornie bylo trochu bizarní, ale Wilkinson College, která grant iniciovala, mi poskytla plnou tvůrčí svobodu a zázemí. Bylo zajímavé sledovat, jak vypadá vysoké vzdělání v USA, především právě na soukromé univerzitě. Rozdíl není jen ve velikosti. Zatímco my máme před školou půjčovnu koloběžek, americké studenty na Chapman čeká něco podobného, akorát s notebooky. Školné se od toho samozřejmě odráží,“ porovnává studentka.

Její komiks s názvem „Cement and Rebar“ neboli „Železobeton“ můžete vidět na právě probíhající výstavě klauzurních prací v budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU. Výstava končí 15. února.

Rozhovor se Štěpánkou Jislovou o stáži i jejích dalších plánech najdete na blogu Chapman University - zde.



Galerie


Z komiksu "Cement and Rebar"

Z komiksu "Cement and Rebar"

Z komiksového deníku Š. Jislové

Z komiksového deníku Š. Jislové

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

01. 02. 2017