České století zpracovala formou komiksu studentka Sutnarky

Komiksová kniha Štěpánky Jislové ze Sutnarky přibližuje události roku 1938. Kniha uzavírá řadu devíti grafických novel na motivy seriálu "České století".

Jak často má mladý český komiksový umělec šanci pracovat na (placené) zakázce od velkého nakladatelství a zpracovat vlastní komiksovou knihu na motivy televizního seriálu? Mladí čeští komiksoví umělci by o tom mohli vyprávět. Každopádně i to se stává. O tom by zase mohla vyprávět Štěpánka Jislová, studentka komiksu a ilustrace na Sutnarce.

Štěpánka Jislová je autorkou jedné z devíti komiksových knih z řady „Češi“ nakladatelství Mladá fronta na motivy seriálu České televize „České století“. Každý díl pořadu a každá z komiksových knih nabízí zajímavý pohled na jeden z definujících okamžiků českých dějin 20. století. Autor projektu, spisovatel a historik Pavel Kosatík, který je také autorem scénářů k televiznímu seriálu i ke komiksům, svěřil realizaci grafických novel mladé generaci českých ilustrátorů. Komiks Štěpánky Jislové na téma Mnichovské dohody nese název „1938: Jak Beneš ustoupil Hitlerovi“ a uzavírá projekt, který započal před více než třemi lety.

Přestože jsme pracovali s daným scénářem, každý z nás mohl do příběhu vnést něco nového. Nový pohled, novou dějovou linku, vizuální metaforu, která čtenáře zaujme,“ říká mladá ilustrátorka, pro kterou nebyl problém naplnit sedmdesát stránek komiksové knihy. Výzvou bylo naopak krácení, protože původní televizní scénář by vydal na mnohem více stran.  Výzev bylo mnohem více – od nelehkého úkolu převést televizní akci do statického komiksu, přes hledání vhodných výrazových prostředků, až po plnění všudypřítomných termínů.

Práce na Češích byla úžasná příležitost - od faktu, že mám na pultech svou první grafickou novelu, přes všechny zkušenosti získané díky spolupráci se scenáristou a nakladatelstvím, až po poznatky, které člověku dojdou jen při dlouhodobé práci na velkém projektu“, hodnotí celou zkušenost sama autorka, jejíž vzpomínky na průběh zakázky si můžete přečíst zde.

Další informace k projektu Češi včetně rozhovorů se Štěpánkou Jislovou najete zde a zde.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

07. 02. 2017