Projekt ArchaeoCentrum Čechy-Bavorsko zatraktivní archeologii široké veřejnosti

Unikátní stavba rezidence Karla IV. středověkými stavebními technikami či stavba Archeodílny s laboratoří a výstavním prostorem jsou součástí rozsáhlého projektu, který odstartoval začátkem letošního roku, a na němž se podílí filozofická a pedagogická fakulta.
Projekt ArchaeoCentrum Čechy-Bavorsko plánuje atraktivní formou seznámit širokou veřejnost se společnými česko-bavorskými kulturními kořeny a probudit tak zájem o společnou historii. Projekt, který odstartoval na začátku letošního roku a potrvá až do roku 2019, chystá vystavět v Historickém parku Bärnau-Tachov rezidenci Karla IV., Archeodílnu a realizovat celou řadu přednášek a výstav.
Návštěvníci se tak postupně mohou těšit na ArchaeoDílnu vybavenou laboratoří, kancelářemi a výstavním prostorem a umožní žákům a studentům seznámit se s metodou experimentální archeologie, případně pozorovat archeology při práci. Zároveň zde budou probíhat dvojjazyčné putovní výstavy.
Nejatraktivnější pak jistě bude stavba dvora Karla IV. formou archeologického experimentu za využití středověkých technik. Dvůr bude složen z kamenných staveb 14. století, jeho kompletní dokončení se předpokládá v horizontu patnácti až dvaceti let. Po celou dobu realizace projektu bude probíhat celá řada přednášek, seminářů a workshopů, které se budou konat nejen v Bärnau, ale i Tachově a v Plzni.

Projekt ArchaeoCentrum Čechy – Bavorsko – chránit a sdílet společný kulturní prostor schválil v prosinci roku 2016 Česko-bavorský monitorovací výbor evropského dotačního titulu Cíl Evropská územní spolupráce a přidělil dotaci ve výši 2,8 milionů Euro.
Partnery ArchaeoCentra Čechy-Bavorsko jsou Západočeská univerzita v Plzni, Karlova univerzita, Univerzita Bamberg, asociovanými partnery, tedy partnery bez vlastního rozpočtu, Západočeské muzeum v Plzni a Muzeum Českého lesa v Tachově. Vedoucím partnerem je bavorský spolek Via Carolina e.V. se sídlem v Bärnau, který od r. 2010 provozuje aktuálně největší středověký archeopark v Německu – Historický park Bärnau-Tachov.

Celouniverzitní

06. 03. 2017