Festival arabské kultury je letos online

Podtitul letošního ročníku Arabfestu je #online. Od 22. března až do 1. dubna nabídne tradiční festival arabské kultury přednášky, workshopy, ale také filmy, divadlo či arabskou kuchyni.
Podtitul letošního, osmého, ročníku #online odkazuje na fakt, že celý svět, včetně Blízkého východu je online. Právě sociální sítě, jako je Facebook, Twitter a Instagram, výrazně ovlivňují společnost Blízkého východu, někdy jsou označovány za hybatele tamního dění. Jak je to ale ve skutečnosti? I to se bude na Arabfestu rozebírat, například na přednášce Facebook a revoluce, která se koná hned na začátku festivalu, ve čtvrtek 23. března. Návštěvníci Arabfestu by si také neměli nechat ujít projekci filmu Clash. Tento snímek režiséra Mohameda Diaba posbíral celou řadu mezinárodních ocenění. Atraktivním bodem programu pak bude určitě sobota 1. dubna, kdy v kulturním prostoru Moving Station proběhne Velký sobotní program, den, kdy se návštěvníci mohou na celé odpoledne ocitnou ve skutečném arabském světě.
Letošní Arabfest přivítá také celou řadu významných hostů, jedním z nich bude jordánská básnířka Aysha El-Shamayleh, která bude přednášet o vlivu globalizace na umělecká hnutí v arabském světě či Tariq Ramadan, profesor Oxford University, který bude hovořit o vlivu sociálních sítí na dynamiku společenského vývoje blízkovýchodních zemí prostřednictvím svého účtu na Facebooku.

Podrobný program Arabfestu najdete na jeho stránkách.


Galerie


Celouniverzitní

Kateřina MODRÁ

17. 03. 2017