Vědci z NTIS pokračují v úspěšné spolupráci s lékaři na výzkumu Crohnovy choroby

Výzkumné centrum NTIS a FN Plzeň pokračují v navázané spolupráci na vývoji aplikace, která bude napomáhat v diagnostice, léčbě, a především výzkumu Crohnovy choroby u dětí. Také letos výzkum finančně podpoří hnutí Na vlastních nohou – Stonožka.
Hnutí Na vlastních nohou – Stonožka letos opět iniciovalo výtvarnou a literární soutěž pro děti z mateřských, základních i středních škol z celé České republiky, tentokrát pod názvem „Medicína v historii“. Letošní ročník navazuje na loňský úspěch podobné soutěže, kdy děti zpracovávaly námět "Věda, která léčí". Soutěž se setkala s velkým ohlasem, děti zaslaly do soutěže velké množství prací, a školy uspořádaly tzv. Stonožkové týdny. Při tradiční prosincové bohoslužbě v katedrále sv. Víta tak předala prezidentka hnutí Stonožka Běla Jensen zástupcům univerzity a nemocnice šek na 500 000 korun. Letos mohou dětí všech škol zasílat svá díla až do 30. června do FN Plzeň k rukám mluvčí nemocnice Gabriely Levorové a předání hlavních cen proběhne v Arcibiskupském paláci v Praze 1. prosince.
Crohnova choroba je nevyléčitelné chronické zánětlivé onemocnění různých částí trávicího traktu, provází pacienty téměř celý život a má kolísavý průběh, ve kterém se střídají období klidu a aktivity. Počet nemocných se bohužel každoročně zvyšuje. Lékaři z Dětské kliniky Fakultní nemocnice v Plzni již testují základní verzi interaktivního softwaru, na jehož vývoji pracují výzkumníci z centra NTIS a který je určen pro sběr a zpracování dat dětí se střevními záněty. Software bude dále schopen poskytnout statistické a prognostické výstupy. Napomůže tak diagnosticko-léčebnému procesu a zároveň bude kompatibilní s výzkumným záměrem plánované studie Dětské kliniky FN Plzeň, zabývající se novými léčebnými  postupy u Crohnovy choroby u dětí.

Galerie


Výstava obrázků na téma "Věda, která léči" proběhla na podzim nejen v budově NTIS, ale i v prostorách Univerzitní knihovny.

Šek na 500 000 korun byl zástupcům univerzity a nemocnice předán v loňském prosinci na tradiční bohuslužbě v katedrále sv. Víta.

Celouniverzitní

15. 03. 2017