Výzkumné centrum RTI se představilo na veletrhu VVI 2017

Regionální technologický institut, výzkumné centrum fakulty strojní, představil své odborné aktivity a výsledky výzkumu a vývoje na veletrhu Věda Výzkum Inovace, který se konal od úterý 28. února do čtvrtka 2. března na brněnském výstavišti.

Ve své expozici představilo centrum např. 3D tiskárnu na kompozitní materiály, která předváděla možnosti tisku speciálních nylonových součástek vyztužených kevlarovými vlákny. Návštěvníci si zde mohli rovněž prohlédnout ukázky speciálního 3D tisku - prototypové komponenty z nástrojové oceli s vnitřní strukturou nebo s mimořádně komplikovanými tvary, kovové obrobky vyrobené pomocí speciálních postupů (např. vypálené vodním paprskem) nebo ukázky možností aplikace virtuální reality v průmyslu s pomocí brýlí Oculus Rift.

Druhý ročník veletrhu Věda Výzkum Inovace nabídl velmi zajímavé a pestré expozice firem, univerzit a předních výzkumných organizací. Veletrh zahájil místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek za přítomnosti hejtmana Jihomoravského kraje, prezidenta Hospodářské komory ČR, předsedy Akademie věd ČR, vedoucích představitelů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ministerstva průmyslu a obchodu, rektorů Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického v Brně, vedení Technologické agentury ČR, CzechInvestu, Českých center a dalších.

Na veletrhu byla k vidění celá řada zajímavých výsledků výzkumu a vývoje, prezentace univerzit, výzkumných organizací a expozice „Mladých vědců“. Široce byly zastoupeny inovativní dopravní prostředky, například elektromobily Tesla, Hyundai, Opel, StudentCar, rychloběžný pásový podvozek FASTTRAX, dále pak Formula student, jednostopé kapotované vozidlo Monoracer „dálník“, terénní motocykl nové konstrukce od VM Motor nebo dopravní systém SkyWay.



Galerie


Fakulta strojní

Martin Nozar

17. 03. 2017