Filmový festival Finále slaví a rozdává dárky

Filmový festival Finále Plzeň slaví 30. výročí. V týdnu od 20. do 26. dubna představí nejnovější českou a slovenskou filmovou tvorbu a dorazí opět řada osobností ze světa filmu. Pro studenty je pak připraven speciální Festival Pass Student.

Tvářemi letošního ročníku jsou herci Pavel Liška a Jana Plodková. Kromě filmů a filmových maratonů čeká na návštěvníky bohatý doprovodný program nabízející autorská čtení, party i koncerty.

Součástí festivalového dění, které se tradičně odehrává v Měšťanské besedě a z části i v DEPO2015, jsou delegace slavných osobností, s nimiž se diváci mohou potkat při promítání a besedách či ve festivalových kavárnách.  V minulosti festival navštívili např. režiséři David Ondříček, Irena Pavlásková, Filip Renč či Jan Hřebejk, herečky Aňa Geislerová, Klára Melíšková,Emília  Vášáryová, Sandra Nováková či Tereza Voříšková, herci Stanislav Majer, herci Divadla Sklep, bratři Hádkové, Vojta Kotek, Václav Neužil či Jiří Mádl. Hvězdou loňského ročníku byl i Mike Reiss – scénarista seriálu Simpsonovi a producent filmu Doba ledová. A vzhledem k nabitému letošnímu programu se dá očekávat, že i letošní ročník přivítá řadu hvězdných delegací.

V soutěžním klání o Zlatého ledňáčka se letos utká na čtyřicet snímků a dalších 133 jich bude uvedeno mimo soutěž. Na festivalu se objeví filmy nejen tuzemské produkce, ale i autorů ze zahraniční – např. z Číny, Norska, Indonésie či Velké Británie, které se u nás natáčely a prezentují naši zemi I  v jiném úhlu, než na který jsme zvyklí. Významně je letos zastoupena německá kinematografie – v rámci Česko-německého kulturního jara 2017 budou na festivalu promítány čtyři německé celovečerní filmy a několik krátkých filmů za osobní účasti jejich tvůrců,“ uvádí Eva Veruňková Košařová, ředitelka festivalu Finále Plzeň.

Festival Finále Plzeň také v rámci sekce Festival ZOOM představí vítěze národních  filmových přehlídek ze Slovinska, Chorvatska a Rakouska.

Velmi atraktivní je letos archivní sekce nazvaná Talent ve vyhnanství, která v zajímavém prostředí představí filmy, kterými se čeští režiséři, nucení odejít po roce 1968 do exilu, pokoušeli prosadit v zahraničí, ale stále se v nich dají najít jasné paralely s jejich českou tvorbou.

Na Finále tradičně táhnou i promítací maratóny – letos jsou pro zájemce připraveny tři: oceňovaný seriál Pustina, internetový seriál Semestr a projekce seriálu Kosmo včetně zážitkového odpoledne v netradičním prostoru 3D Planetária plzeňské Techmania Science Center.

Finále Plzeň však nejsou jen filmy. V Papírně si v rámci doprovodného programu lidé užijí nedělní brunch, koncerty a DJ's party. V prostoru DEPO2015 je pak čeká oblíbené setkání s youtubery, Bizzar Bazaar nebo netradiční venkovní projekce dokumentu OKHWAN nic není nemožné, pro kterou si budou muset sami diváci vyrobit elektřinu. I letos festival zve na autorská čtení. „Oblíbená herečka Veronika Žilková bude číst ze své připravované knihy Můj život s ochrankou, která však nikdy nevyjde, protože o jedinou verzi v elektronické podobě přišla a zachovala se jen malá část. Herečky Simona Babčáková, Klára Melíšková a Jana Plodková zase představí úspěšnou knihu spisovatelky Radky Třeštíkové Bábovky, kterou namluvily i jako audioknihu. Blogerky a herečky Marika Šopovská a Berenika Kohoutová budou s návštěvníky diskutovat o svém bloku Sedmilhářky,“ doplňuje ředitelka festivalu.

Filmovému festivalu Finále zkrátka bude patřit celá Plzeň včetně ulic v jejím centru, kde bude instalována výstava mapující okamžiky z historie festivalu, který svůj první ročník realizoval již v roce 1968.

Předprodej vstupenek a akreditací vypukne na začátku dubna. Připraveny jsou celofestivalové i víkendové akreditace, které za zvýhodněnou cenu umožní zhlédnout až čtyři filmy denně a na další akce se dostat se slevou. Pro studenty do 30 let je - při předložení potvrzení o studiu, připraven Festival Pass Student.

Program festivalu, vstupenky a akreditace najdete na stránkách Finále.

Galerie


Celouniverzitní

28. 03. 2017